Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
3, 2, 1, kör. Det var full fart redan från start från alla dagens löpare.

Full fart framåt i Musselloppet

Musselloppet i Lysekil var tillbaka för sjunde året i rad. Trots färre deltagare än tidigare år och regnskurar som kom och gick, så blev det en väldigt lyckad tävlingsdag under lördagen. Segrare i elitklasserna blev Yetsedaw Minale på herrsidan och Roman Mengistu på damsidan.

För sjunde året i rad arrangerar Stångenäs AIS Musselloppet. Det milslånga loppet i centrala Lysekil lockar årligen löpare i alla åldrar att snöra på sig joggingskorna.

Förutom loppet på tio kilometer, kan man även anmäla sig i en rad andra kategorier, där bland annat fem kilometer finns med på schemat.

Musselloppet har under sina år ökat årligen på antal anmälda, men i år bröts den fina trenden. Enligt tävlingsledaren Ralph Johansson beror det troligen på vädret.

– I år har vi tappat lite deltagare, och det beror främst på regnet. Vi låg på ungefär 750 nu under lördagens tävling, och förra året låg vi runt 840. Så vi ligger 100 back jämfört med i fjol. En stor del av dem tror jag är lokala förmågor som drar sig för att gå ut i det här vädret.

– Jag skulle tippa på att det sammanlagda deltagarantalet hamnar på runt 1000, och det är vi jättenöjda med. Man kan inte öka varje år, något år måste det stagnera.

Årets vinnare i elitsektionen blev Yetsedaw Minale (29.53) på herrsidan och Roman Mengistu (34.54) på damsidan. Minale missade alltså Betesfa Ayeles fjolårstid på 29.52, som också är banrekordet, med endast en sekund. Bästa löparen från Hälle blev Japhet Kipkorir som slutade femma på herrsidan med tiden 31.18.

– Det var verkligen ett tufft motstånd i dag. Man måste verkligen kämpa från start till mål för att hänga på, säger Kipkorir som ändå anser att dagens gråtrista väder var bättre än fjolårets fina sommardag.

– Jag kommer ihåg förra året när det var i princip 30 grader och strålande sol. I år är det den raka motsatsen, men jag föredrar ändå årets väder. Det enda problemet med att det har regnat är de stora vattenpölarna. Det blir väldigt tajt att springa förbi på vissa ställen, och då tappar man fart.

Damsegraren Mengistu var desto mer missnöjd med väderomständigheterna. Hon berättade att trots segern var hon inte nöjd med sin prestation, och att regnet och blåsten var ett tufft hinder.

Men det var ändå en nöjd Ralph Johansson som efter dagens slut summerade tävlingen.

– Jag tycker att dagen har varit riktigt bra. Trots tappet på 100 deltagare är jag nöjd med hur det har sett ut. Från vår sida, alltså alla funktionärer, har jobbet utförts exemplariskt. Vi har alltid haft någon där det behövs, och allt har därmed flutit på riktigt bra.

Värt att nämna är också att Hälles Erik Framme tog hem herr 40-klassen på tiden 34.30.