Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dubbla guld. Meraf Bahta vann både den korta och långa distansen på terräng-SM på Öland. Dessutom två lagguld med Linn Nilsson och Samrawit Mengsteab. Bild: Thomas Windestam
Dubbla guld. Meraf Bahta vann både den korta och långa distansen på terräng-SM på Öland. Dessutom två lagguld med Linn Nilsson och Samrawit Mengsteab. Bild: Thomas Windestam

Fyra guld för Bahta i terräng-SM

Det blev dubbla guld till Hälle i terräng-SM på damsidan där Meraf Bahta vann både korta och långa distansen. – Jag gjorde det mycket för laget, säger Meraf.

Terräng-SM arrangerade SM i Ekerum just söder om Borgholm, där det bjöds på hård blåst, ett tidvis regnande och med bara någon enstaka värmegrad. Det var synd då arrangerande Högby IF hade fått till en riktigt bra bana, som vinnaren av damernas korta bana hyllade.

– Jag tycker det vara en fantastiskt fin bana, jag gillade den verkligen, den var så varierande, säger Meraf Bahta som vann just före Charlotta Fougberg från Ullevi.

Trea var förra Hälletjejen Lisa Havell, f.d. Öhberg och segertiden för Meraf blev 13.48 sekunden före Fougberg. Lisa Havell var trea och Linn Nilsson som fyra.

Hälle vann lagtävlingen med Meraf och Linn i laget tillsammans med Samrawit Mengsteab.

På den dubbla distansen blev det guld till Meraf och laget såg likadant ut. Nu var Samrawit fyra och Linn femma med ännu ett brons för imponerande Lisa Havell.

Tävlingen var också uttagning till NM på Island, men dit kommer inte Meraf åka, utan hon väljer att träna på och sedan satsa mot EM i Holland.

Det blev också ett USM-guld för Sharmarke Ahmed, Hälle, i P16, där klassen avgjordes samtidigt med P17 Segertiden blev 13.29 med hela 15 sekunder till tvåan.

– Jag har varit skadad, men jag vill tacka min coach som hjälpt mig att komma tillbaka, säger Sharmarke.

Notera också att i F15-klassen, så var ett Hällelag bara halvminuten från ett brons, med Tilde Knauer som snabbast i laget på en åttonde plats.

Alla trodde att pallen var klar i P19, alla utom en och det var Samuel Fitsumbrhan från Hälle IF. Han satte nämligen in en spurt om silvret, som Lidingöloppsettan i P19 Yassin Abdi från Hässelby SK hade, men Samuels otroliga avslutning gav silvret.

Färska Hällelöparen, Olle Ahlberg, gjorde sin första terrängtävling. Och det blev femteplats i M22 mot meriterade löpare både före och efter sig i loppet.

Bland veteranerna blev det guld både till Ulla Littenheim, Uddevalla IS, med 22.16 på 4 000 meter med över sex minuter till tvåan.

– Jag gick ut väldigt hårt, för jag ville få lite lä sedan när det blev motvind. Banan var ju inte så kuperad, ändå var det väldigt jobbigt med ”guppen” och den långa uppförsbacken. Så jag hade inga krafter kvar på slutet, sa Ulla – som hoppas vara tillbaka som sprinter igen till nästa säsong.

Tills dess får hon njuta av ett nytt veteranguld, som även gick till en starkt löpande Erik Framme i M45-klassen på 28.35 på 8 000 meter med nästan två minuter till tvåan.