Går först mot filmningar

Ingen vill se filmningar i fotbollen. Men vad gör vi åt det? Östers IF tar som första svenska klubb ställning och är beredda att offra segrar för rent spel.

ANNONS
|

Inför årets säsong gick superettanklubben Östers IF ut med ett nytt dokument som handlar om värdegrund och uppförandekod. Där tar de ställning för ett ärligare klimat inom fotbollen och uppmanar till rent spel.

Innehållet säger att Öster "är beredda att offra sportslig framgång till förmån för våra värderingar". Filmningar, förstärkningar och simulerade skador anses vara fusk och går mot idrottens grundprinciper. Därför ska de också bestraffas.

Anton Mattsson är ursprungligen från Uddevalla men är nu tränare för Östers U16-lag.

– Föreningen har gått ut tydligt med det här och sedan har vi presenterat det för våra respektive lag på ungdomssidan, säger han.

ANNONS

Tanken är att det rena spelet ska genomsyra hela Östers IF, från A-lag till knattelag. Hur det fungerar i praktiken är inte riktigt klart, mest på grund av att det inte har inträffat någon situation som lett till åtgärd.

– Filmningar kan vara en väldig gråzon. Det är de uppenbara filmningarna som vi vill åt och i så fall stänga av en egen spelare, men vi har inte haft det problemet med våra killar, säger Mattsson som verkat i Öster sedan förra året.

Nyheten i superettanklubbens agerande uppmärksammades genom en artikel i Aftonbladet. Anledningen till att just filmningar hamnat i centrum för fotbollsdiskussionerna är den uppmärksammade matchen mellan Barcelona och Paris Saint-Germain förra veckan.

Öster går nu först i ledet för att jobba mot filmningarna.

– Vi är första föreningen i Sverige, vad jag vet, som har gått ut så tydligt för "fair play" och det är något som jag är stolt över, säger 26-årige Mattsson.

Vad händer om laget jagar ett mål i slutet och en av era anfallare slänger sig och får straff?

– Som ungdomsledare vill jag givetvis inte ha en sådan straff. Vi pratar om prestation före resultat. Sedan är det klart att när det väl kommer till kritan för ett seniorlag med 5000 på läktaren så är det svårt att veta hur jag reagerar.

ANNONS

I Östers A-lag finns Jesper Andreasson som har IFK Uddevalla som moderklubb. Han tycker att det är ett bra initiativ som klubben har tagit.

– Det är bra att stävja det överdrivna, någon som slänger sig och rullar några extra varv. Vet man att det blir bestraffning så tänker man annorlunda. Reaktionerna har varit bra och vi vill få bort allt fusk, sedan kan man inte ta bort alla känslor och man måste få reagera och göra fel, säger han.

Kommer du att ändra på ditt spel på grund av här värdegrundsdokumentet?

– Jag har aldrig varit den typen som överdriver så jag behöver inte ändra på något. Det finns nog andra klubbar som behöver det här mer än oss.

ANNONS