Arkivbild.
Arkivbild.

Gais-seger i avbrutna cupderbyt

Gais fick tre poäng mot IFK Göteborg och 3–0 i målskillnad. Men det blev en cupseger utan egentliga vinnare, enligt klubbens ordförande Glenn Heiman.

ANNONS
|

Det blev bara en halvlek av fotboll i det göteborgska rivalmötet i Svenska cupen i måndags. Direkt efter pausvilan avfyrades hundratals raketer och andra fyrverkeripjäser mot planen och matchen avbröts.

Turerna har varit många sedan dess. Nu blir det till slut Gais som får tre poäng via en 3–0-seger.

"Det är klarlagt att det är Göteborgs supportrar som antänt och kastat pyrotekniken. Det har i sin tur lett till att matchen har avbrutits", står det bland annat i disciplinnämndes beslut.

Inget yrkande

Gais välkomnar beskedet med blandade känslor.

- Vi kan bara konstatera att det är enda korrekta beslutet i en väldigt, väldigt tråkig historia. Men jag kan inte påstå att jag känner någon direkt glädje, säger Gais-ordföranden Glenn Heiman till TT.

ANNONS

Superettanklubben, som i onsdags meddelade att det inte var aktuellt att återuppta den avbrutna matchen, var beredd på att klubbens agerande kunde få konsekvenser. Men Gais valde ändå att inte skicka något särskilt yrkande till disciplinnämnden.

- Vi var beredda på konsekvenserna, att det kunde bli tvärtom också. Men vi överlät ansvaret till dem som ska fatta de här besluten, det vill säga de olika instanserna i förbundet, säger Heiman.

"Utan invändningar"

IFK Göteborg skrev i sitt yrkande att matchen i första hand borde återupptas, i andra hand att matchen skulle sluta 0–0 som ställningen var vid avbrottet och i sista hand att matchen skulle spelas om helt. Men att överklaga disciplinnämndens beslut är inte aktuellt.

- Nej, vi vill snarare lägga det här bakom oss och fokusera på matchen på söndag. Vi har fortfarande som ambition att gå vidare från gruppen. Nu vet vi förutsättningarna, säger IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.

ANNONS

- Vi anser att det är viktigt att fotbollsmatcher avgörs på planen och inte vid ett skrivbord. Men nu fattade disciplinnämnden ett annat beslut och då accepterar vi det.

Enligt Markusson har klubben fått ägna en hel del tid till att bemöta besvikna supportrar och sponsorer under veckan. Samtidigt pågår dock också ett arbete med att försöka identifiera dem som låg bakom fyrverkerikaoset.

- Vi vill driva frågan vidare och göra det till ett polisärende, säger han.

Gruppspelet i Svenska cupen avslutas för de båda lagen på söndag. Då möter Gais Nyköping hemma medan IFK Göteborg möter Örebro på bortaplan.

TT
Fakta: Cupskandalen

Cupmatchen i måndags, mellan IFK Göteborg och Gais, spelades på Häckens hemmaarena på Hisingen.

I början av den andra halvleken avfyrades ett stort antal, enligt medieuppgifter uppemot 600, raketer och andra pyrotekniska föremål av IFK Göteborganhängare på ena kortsidan.

Ställningen i matchen var då fortfarande 0–0.

På matchmötet efter avbrottet bestämdes att matchen skulle spelas vidare dagen efter. Så blev det dock inte, bland annat på grund av att Gais-målvakten Marko Johansson drabbats av en hörselskada.

Svenska fotbollförbundets tävlingskommitté konstaterade senare att matchen inte kan spelas klart och beslöt att lämna över frågan till disciplinnämnden, som på fredagen publicerade sitt beslut: Gais tilldöms segern med 3–0.

ANNONS