Allvarsamma miner vid IFK Göteborgs pressträff sedan cupderbyt mot Gais blivit uppskjutet ännu en gång på tisdagen. Från vänster lagkaptenen Sebastian Ohlsson, klubbdirektören Max Markusson och klubbens ordförande Mats Engström. Nu hoppas fotbollförbundet att matchen kan spelas färdigt före sista omgången i cupens gruppspel, på söndag.
Allvarsamma miner vid IFK Göteborgs pressträff sedan cupderbyt mot Gais blivit uppskjutet ännu en gång på tisdagen. Från vänster lagkaptenen Sebastian Ohlsson, klubbdirektören Max Markusson och klubbens ordförande Mats Engström. Nu hoppas fotbollförbundet att matchen kan spelas färdigt före sista omgången i cupens gruppspel, på söndag.

Gais-toppen: "Ingen match den här veckan"

Svenska fotbollförbundet vill att den avbrutna cupmatchen mellan IFK Göteborg och Gais ska spelas färdigt före sista omgången i gruppspelet på söndag. Det är inget som Gais går med på.

ANNONS
|

Årets tidiga fotbollsfest i Göteborgs fotboll kom av sig i början av andra halvlek på måndagskvällen. Cupmatchen mellan IFK Göteborg och Gais, inför fullsatta läktare runt konstgräsmattan på Häckens hemmaarena på Hisingen, avbröts sedan en mängd raketer och andra fyrverkerier skjutits in över planen från IFK-supportrar på kortsidan bakom Gais mål.

- Jag var ganska långt därifrån, på mittplan. Men det landade lite grejer även där, säger Sebastian Ohlsson, lagkapten i IFK Göteborg.

ANNONS

Matchen avbröts av säkerhetsskäl, och ett beslut togs om att spela färdigt inför tomma läktare på tisdagseftermiddagen. Men Gais lämnade återbud, eftersom målvakten Marko Johansson fått en hörselskada och inte kunnat sova under natten.

Ovanlig situation

IFK Göteborgs lag åkte till matcharenan, men kort före planerad avspark kom beskedet att förbundet ställt in matchen – för dagen.

- Med en helhetsbedömning tycker vi att det ska göras ett nytt försök att återuppta matchen, säger Tobias Tibell, tillförordnad tävlingschef på fotbollförbundet.

- Det är en ovanlig situation, vilket gör att det varit en lång diskussion. Men vi tycker att vi landat bra, och vår förhoppning är verkligen att vi ska komma överens med föreningarna om en tidpunkt när matchen ska återupptas, säger Tobias Tibell.

Men det är lite bråttom. Sista omgången i cupens gruppspel avgörs, för IFK Göteborg och Gais, på söndag. Om den felande derbyhalvleken av någon orsak inte blir av innan dess, kommer förbundet att ta ställning i frågan på nytt.

ANNONS

- Vi har ett antal alternativ i bakhuvudet, men jobbar skarpt och stenhårt på vårt huvudalternativ, säger Tobias Tibell.

Gais vägrar – riskerar WO

Men Gais tvivlar på att man hinner återuppta matchen före söndag.

- Jag tror att det blir svårt. Skulle vi spela på onsdagen har vi samma problem som i dag, alltså en målvakt som sannolikt inte är frisk. Skulle vi spela på torsdag blir det bara två spelfria dagar innan nästa match, vilket ger en överhängande skaderisk enligt dem som kan sådant, säger Glenn Heiman till TT.

Heiman verkade senare ha bestämt sig, in en intervju med Göteborgs-Posten

- Vi har sagt att huruvida vi kan spela nästa vecka ska vi försöka lämna besked om i morgon (på onsdagen) innan lunch. När vi har pratat i lugn och ro, säger Heiman.

ANNONS

- Vi ska överväga under natten och se vad vi kommer fram till i morgon. Om inte matchen ska avgöras på plan är det rimligt att vi tilldöms segern. Likväl är vi medvetna om att det kan vara åt andra hållet (att Gais förlorar på WO med 0–3), vi är medvetna om den risken.

"Beslutet ligger hos förbundet"

IFK:s klubbdirektör Max Markusson vill inte spekulera i chanserna för att få till en avspark innan söndagens sista omgång.

"Har ingen uppfattning – beslutet ligger hos förbundet till 100 procent", skriver han i ett mejl till TT.

Gais och IFK Göteborg ska nu svara på förbundets förslag.

Ställningen var 0–0 när matchen avbröts i måndags.

Arrangerande IFK Göteborg kommer att polisanmäla det otillåtna fyrverkeriet från de egna supportrarnas läktare.

- Vi vill hitta möjligheter att identifiera dem det berör, och ta det vidare därifrån, sade Max Markusson tidigare.

ANNONS

Den första tävlingsmatchen på sju år mellan Blåvitt och Gais blev inte vad man hoppades på (trots en bra första halvlek).

- Jag är fruktansvärt besviken, säger Max Markusson.

TT
ANNONS