Chay Genoway blev tvåmålsskytt när Frölunda slog Malmö och tog sig till semifinal.

Genoway sköt Frölunda till semi

Frölunda är klart för semifinal i SHL-slutspelet, mycket tack vare Chay Genoway. Den kanadensiske backen blev tvåmålsskytt i den avgörande 4–1-segern mot Malmö.

|

Malmö satte allt på ett kort i måstematchen.

Men marginalerna var på Frölundas – och Chay Genoways – sida.

Kanadensaren verkar ha prickat målformen perfekt till slutspelet. Efter ett viktigt mål i Frölundas seger i Malmö i fredags höll han sig framme två gånger om när Frölunda säkrade semifinalplatsen med totalt 4–1 i matcher.

- Det var okej, defensivt sett. Sedan är det klart att det är bra att göra ett par mål, säger Genoway.

- Men det är nog vårt spel i numerärt underläge och vårt målvaktsspel som har vunnit de två senaste matcherna åt oss.

Bortasvagt Malmö

Hans första mål – ett välplacerat skott upp i krysset – kom nästan direkt i den andra perioden, efter en mållös start där Malmö var betydligt bättre än i de första två matcherna i Göteborg.

Kanadensaren har därmed gjort mål i tre raka matcher – och var dessutom inte färdig än. Mot slutet av perioden gjorde han även 3–1-målet.

Det blev för mycket för Malmö att ta igen.

Malmö har haft det svårt på bortaplan under säsongen, vilket visat sig även i slutspelet. Men den avgörande matchen var ändå ett fall framåt, enligt tränaren Peter Andersson. Utom just framför mål då.

- Jag är stolt över lagets prestation. Men jag är besviken över förlusten, vi behöver göra fler mål, säger Andersson.

- Vi har varit ett fantastiskt bra lag på hemmaplan, men i serien gjorde vi bara 50 mål på 26 matcher på bortaplan. Det är inte bra nog.

I den femte kvartsfinalen blev Carl Persson ende målskytt för Malmö, halvvägs in i den andra perioden. Men det tog bara en dryg minut för Frölunda att ta tillbaka ledningen, efter en tilltrasslad situation som till slut gav Brandon Gormley ett fritt läge framför Malmömålet.

Otäck skada

Genoways andra mål och Max Fribergs avslutande 4–1 i tom bur i slutsekunderna innebar sedan definitivt att Malmös säsong är över.

Frölunda har nu en vecka på sig att förbereda sig för semifinalen, där motståndaren ännu inte är klar.

Göteborgslaget får dock troligen klara sig utan Pathrik Westerholm när slutspelet fortsätter. Frölundacentern föll extremt oturligt i slutperioden och for med hög fart in i sargen med ena benet före. Westerholm såg ut att ha mycket ont i vänsterbenet och fick föras av isen på bår.

- Det var tufft. Det sätter saker och ting i perspektiv. Vi hoppas att han är tillbaka till semifinalen, men det såg väl tyvärr inte så bra ut, säger Chay Genoway.