Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sveriges Jesper Nielsen. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT
Sveriges Jesper Nielsen. Arkivbild. Bild: Mikael Fritzon/TT

Glädjebeskedet – Nielsen kvar i EM-truppen

Jesper Nielsens handbolls-EM fortsätter.
Knäskadan var lindrigare än befarat, och sannolikt kan försvarsstjärnan spela redan på fredag mot Portugal.
– Det här var kanske bästa tänkbara scenario, säger Nielsen.

Mittsexan Jesper Nielsen fanns inte med när de svenska handbollsherrarna säkrade avancemanget till mellanrundan genom tisdagens seger mot Polen i Göteborg. På träningen tidigare under matchdagen fick 30-åringen en smäll mot vänsterbenet och gjorde illa knät.

Det fanns oro för att han skulle missa resten av EM, men på onsdagens pressträff efter lagets tågresa till Malmö kom glada besked. Nielsen, en av Sveriges viktigaste försvarspjäser, är kvar i truppen och det finns stort hopp om att han ska kunna spela vidare.

"Känns lite roligare"

– Min menisk är hel, ett senfäste har fått smällen, säger Jesper Nielsen.

– Vi håller väl alla tummar och ska gå iväg och känna på knät efter den här mediestunden.

Efter matchen mot Polen var Nielsen – som i fjol tvingades avbryta VM ljumskskadad – rejält pessimistisk till möjligheterna att spela vidare i turneringen. Nu är det andra tongångar.

– I går var ju jäkligt tufft. Det är väl en försvarsmekanism att måla upp det värsta, jag satt och tänkte att det blir en förstörd vårsäsong igen. Att i dag få ett positivt besked gör att det känns lite roligare igen, säger han.

– Det här var kanske bästa tänkbara scenario och det gör mig såklart extremt glad.

"Hopp för Albin"

Landslagsläkaren Daniel Jerrhag uppskattar sannolikheten för att Jesper Nielsen spelar redan på fredag, då mellanrundan inleds mot Portugal, till mer än 50 procent.

– Med hyggligt stor sannolikhet finns han tillgänglig för match då. Han har lite irritation på ett senfäste, så nu handlar det om smärtan och att han kan aktivera musklerna runt knät på ett sätt som gör oss övertygade om att han inte ska ådra sig någon följdskada, säger han.

När det gäller Albin Lagergren, som tills vidare är utskriven ur EM-truppen men reste med laget till Malmö, är framtiden i turneringen fortsatt höljd i dunkel. Den 27-åriga högernian hade känningar i en fot inför EM, men spelade i premiären innan han försvann ur truppen av skäl som landslaget har hållit hemliga på Lagergrens begäran.

– Jag kan inte säga när han kan bli spelklar, det hade jag inte kunnat även om jag hade fått säga någonting, säger Daniel Jerrhag.

TT: Inte på fredag i alla fall, sade förbundskapten Kristján Andrésson.

– Sade han det? Jag har ingen kommentar till det, säger Jerrhag.

– Alltså, det finns ju hopp för Albin. Annars hade han inte varit här. Men jag har tystnadsplikt gentemot Albin och kan inte säga något om någonting, oavsett vad andra har sagt.

Carl Göransson/TT

Lasse Mannheimer/TT

Handbolls-EM i Sverige, Norge och Österrike inleddes med gruppspel i sex stycken fyralagsgrupper. De två bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan, där fyra ytterligare matcher väntar. Lagen från samma grupp möts inte igen, utan tar i stället med sitt inbördes resultat från det första gruppspelet.

Lagen från Sveriges grupp hamnar i mellanrundan i Malmö. Klara lag: Norge (2 poäng), Ungern (2), Slovenien (2), Sverige (0), Portugal (0), och Island (0).

Speldatum: den 17, 19, 21 och 22 januari.

Den andra mellanrundan avgörs i Wien. Klara lag: Kroatien (2 poäng), Spanien (2), Österrike (2), Tyskland (0), Vitryssland (0) och Tjeckien (0).

Speldatum: den 16, 18, 20 och 22 januari.

De två bästa lagen från varje grupp i mellanrundan får spela om medaljerna i Stockholm den 24–26 januari.