Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Golftalangerna från "mirakel-ön" klara för EM

2018 var en succé för Sverige i lag-EM. För Frida Kinhult och damerna blev det guld medan pojklandslaget knep ett brons. Kinhult är nu tillbaka för att försvara titeln samtidigt som pojktruppen i år förstärks med Skaftös Algot Kleen.

17-åriga Algot Kleen är nyligen hemkommen från Japan där han precis genomfört sitt första mästerskap i de blågula färgerna. Junior-VM slutade med en sjundeplats för det svenska laget där Kleen själv såg en gryende form i hans spel.

– Första varvet spelade jag rätt dåligt, men de tre sista rundorna kändes rätt bra. Det kändes som att spelet fanns där, säger han.

Lovande inför kommande turnering. Kleen är nämligen uttagen till det svenska pojklandslaget i EM som spelas i Frankrike. Med sig får han sina tre lagkompisar från VM: Gustav Andersson, Adam Wallin och Rasmus Hjelm samt Kevin Dahlberg och David Lundgren.

– Det är något annat att spela i lag. Det blir en annan laganda och press som jag sällan upplever annars i golfen, säger Algot Kleen som nu med en plats i truppen till EM uppfyller ett av säsongens mål.

Ska försvara guldet

Pojklandslagets coach Carl Magnusson har kallat Skaftö för en "mirakel-ö" när det kommer till att fostra golftalanger. En av de största är Frida Kinhult som har ett framgångsrikt år bakom sig.

Hon har nyligen avslutat sitt första collegeår på andra sidan Atlanten och under året har hon radat upp framgångar. Flera segrar på collegetouren, spel i två majors. Hon var toppkandidat och den yngsta nominerade till att ta hem Annika awards, som tilldelas säsongens bästa collegespelare. I juni blev hon också den bäst rankade amatörgolfaren i världen.

Utöver det var hon med i det lag som tog guld i lag-EM förra säsongen. Nu är hon återigen uttagen i den svenska truppen till EM som är tillbaka för att försvara titeln.

Damerna spelar på Sardinien i Italien andra veckan i juli och Kinhult reser ned med sina lagkamrater Maja Stark, Sara Kjellker, Beatrice Wallin, Linn Grant samt Ingrid Lindblad som är ny in i laget för i år.

Så spelas lag-EM

I första momentet som spelas under de två första dagarna spelar de sex lagmedlemmarna singelspel där de fem bästa resultaten räknas ihop. Sedan blir det matchspel. Där möter det bästa laget från singelspelet de som hade sämst score från singelspelet, tvåan möter det laget som var hade näst sämst och så vidare.

Sedan spelas foursome. Då spelar man i lag och slår ut på vartannat hål och spelar vartannat slag. Efter det går man vidare igen där man spelar singelspel och går man mot man mot motståndaren.