Gothenburg Horse Show ställs in

Gothenburg Horse Show ställs in med anledningen av herpesviruset EHV-1, även kallat abortviruset, det rapporterar SVT.
– Personligen är man givetvis väldigt besviken, säger tävlingsledare Tomas Torgersen till kanalen.

ANNONS
|

Sedan tidigare har ett Internationella ridsportförbundet utfärdat ett tävlingsstopp i Sverige med anledning av utbrottet av det så kallade arbortviruset (EHV-1).

Viruset bröt ut i Spanien och har sedan dess spridit sig runtom i Europa. Viruset har beskrivits som corona för hästar och kan orsaka förkylning, men också plötslig kastning (missfall) hos dräktiga ston.

Till en början gällde tävlingsstoppet fram till 28 mars, Gothenburg Horse Show var planerat att inledas 31 mars och pågå fram till 4 april. Nu rapporterar dock SVT Sport att tävlingsstoppet förlängs med ytterligare 14 dagar, vilket enligt kanalen innebär att Gothenburg Horse Show inte kan genomföras som planerat.

ANNONS

– Hästarna kommer först, så är det givetvis. Personligen är man givetvis väldigt besviken. Vi har jobbat hårt för att försöka genomföra de här världscupfinalerna som vi tror är väldiga viktiga för sporten med corona och allt var det innebär. Sen har det tillkommit ett annat virus, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen till kanalen.

Beslut nästa vecka

När GP når tävlingsledare Tomas Torgersen är beskedet inte mer än någon timme gammalt. Han kan dock inte bekräfta SVT:s uppgifter om att eventet ställs in.

– Det var kanske inte den fredagen som man såg framför sig när man vaknade i dag, säger Torgersen.

– Vi hade ett möte med internationella ridsportförbundet i eftermiddags, där de förklarade att de förlängt tävlingsstoppet.

Betyder detta att GHS ställs in?

– Jag kan inte svara på det ännu, vi har inte hunnit samla tankarna kring det. Vi behöver mer tid att prata internt.

Kan det bli aktuellt att skjuta fram till ett senare datum?

– Jag kan varken säga det ena eller det andra. Vi har inte hunnit göra någon konsekvensanalys av vad det skulle innebära att skjuta på det. Jag får komma tillbaka till det.

Det sena beslutet sätter också ledningen i en något obekväm sits. Arbetet med GHS framtid kommer därför att återupptas i nästa vecka.

ANNONS

– Med tanke på att det är fredag eftermiddag så tar vi helg och och fortsätter på måndag. I det här läget är det inte mer bråttom än så, säger

ANNONS