Landslagskaptenen Andreas Granqvist och hans lagkamrater i Helsingborg får åter bjuda hemmapubliken på allsvensk fotboll på Olympia. Efter två säsonger i superettan är HIF tillbaka i landets högsta serie.
Landslagskaptenen Andreas Granqvist och hans lagkamrater i Helsingborg får åter bjuda hemmapubliken på allsvensk fotboll på Olympia. Efter två säsonger i superettan är HIF tillbaka i landets högsta serie.

Granqvist: "Det ska bli jäkligt kul"

Landslagsspel kräver en viss nivå på vardagen för kaptenen Andreas Granqvist. För Helsingborgs del var det tur att klubben tog sig tillbaka till allsvenskan.

ANNONS
|

Från hyllad VM-succé i Ryssland och spel med den ryska topplaget Krasnodar till möten med exempelvis Norrby och Brage i superettan. Landslagskaptenen Andreas Granqvist erkänner att han upplevde tvära kast förra sommaren.

- Det är en annorlunda liga med en annan fotboll hos vissa motståndare. Det var lite speciellt och tufft – framför allt mentalt och fysiskt. Det var en lång säsong och det tog mycket på en med sommarens VM, säger Granqvist till TT under en intervju på Olympia.

ANNONS

"Tävla på lika villkor"

För första gången sedan hösten 2016 får den klassiska arenan, vars upprustning stod klar 2017, husera ett allsvenskt lag igen.

- Det ska bli jäkligt kul. Vi har en fantastisk supporterskara och det går att skapa ett bra ljud här inne. Nu kanske det äntligen kommer lite bortafans också. Det var inte så många i superettan, säger han och skrattar.

När familjen Granqvist väl hade bestämt sig för en hemflytt var det givet att Helsingborgs IF skulle bli klubbadressen, men för att fortsätta i landslaget hade det inte gått att spela i superettan även 2019.

- Det var väldigt viktigt för mig och förhoppningsvis för Janne (Andersson, förbundskaptenen) att vi gick upp i allsvenskan och att jag kan vara med och tävla på lika villkor. Hade vi inte gått upp hade jag nog fått se över mina alternativ om jag hade velat fortsätta i landslaget. Men nu blev det ju inte så, säger Granqvist med ett leende.

ANNONS

Spelade utan lön

Helsingborg vann superettan och hade nio poäng ner till trean AFC Eskilstuna på kvalplats. Hösten i nordvästra Skåne präglades dock även av ekonomiska krisrubriker. Till slut stod det klart att HIF gick back med 10,4 miljoner kronor förra säsongen. Ett tag spelade till och med lagkaptenen Granqvist utan lön.

- Kunde jag hjälpa till med det lilla att avstå lönen i några månader för att hjälpa klubben, så var det en självklarhet. Nu är det ett nytt år och nya förutsättningar. Vi har bättre koll och ordning på ekonomin nu.

Granqvist själv kommer att ta plats på kontoret efter avslutat spelarkarriär.

- Sportchefsrollen hade också en stor betydelse när vi fattade beslutet att flytta hem. Att känna att man har någonting den dagen när man inte spelar fotboll längre.

Under sina proffsår i framför allt Nederländerna, Italien och Ryssland under ett drygt decennium har han följt klubben i sitt hjärta utifrån. Innan han skrev på för en återkomst ville han vara säker på att kravbilden för att spela i föreningen var den rätta.

ANNONS

- Det är något vi har börjat bygga upp med P-O (tränaren Per-Ola Ljung). Med de spelare vi har fått in så har kravbilden höjts, säger Granqvist och fortsätter:

- Det känns som att hela föreningen börjar andas lite mer proffsighet nu och lite mer elitverksamhet. Det ska så klart speglas ända ner i våra ungdomslag. Att de vet vad som krävs för att komma upp i vårt A-lag. Att de vet hur vi spelar och vad de ska göra på sina olika positioner.

Inte en typisk nykomling

Med fem SM-guld, fem cupguld, gruppspelet i både Champions League och dåvarande Uefacupen är Helsingborgs IF en av svensk fotbolls största klubbar. Blott fem år efter det senaste SM-guldet (2011) trillade dock HIF ur allsvenskan 2016 och efter två år i superettan och ekonomiska stålbad har klubben en sund målsättning inför den allsvenska comebacken.

ANNONS

- Det är ju målet, men sedan tror jag inte att många av de andra allsvenska klubbarna ser oss som en typisk nykomling. Vi har ett väldigt starkt lag och jag hoppas att vi kan överraska och vara med lite högre upp i tabellen, än att kriga där nere i botten.

TT: Vad är den långsiktiga målsättningen?

- Då är det så klart att vi är en förening som är med och krigar om Europaplatserna och fajtas i toppen. Om det sedan är en femårsplan eller en tioårsplan, det får vi se. Det kan gå snabbt, det kan gå långsamt. Det beror på hur vi för föreningen framåt här och nu, säger Andreas Granqvist.

TT
Fakta: Andreas Granqvist

Född: 16 april 1985.

Moderklubb: Påarps Gif.

Klubbar: Helsingborgs IF 1999–2007, Wigan 2007–2008, Helsingborg 2008 (lån under våren), Groningen 2008-2011, Genoa 2011–2013, Krasnodar 2013–2018, Helsingborg 2018–.

A-landskamper/mål: 83/9.

Övrigt: Vinnare av Guldbollen 2017.

Aktuell: Lagkapten i anrika Helsingborgs IF, som gör comeback i allsvenskan efter två år i superettan. Laget möter IFK Norrköping i söndagens premiär hemma på Olympia.

Fakta: Helsingborgs IF

Grundad: 4 juni 1907.

Arena: Olympia (16500 i publikkapacitet).

Publikrekord: 26154, mot Malmö FF 1954.

Allsvenska säsonger: 66.

Placering i maratontabellen: 6:a.

Antal SM-guld: 5 (2011, 1999, 1941, 1934, 1933).

Antal cuptitlar: 5 (2011, 2010, 2006, 1998, 1941).

Tränare: Per-Ola Ljung.

Fakta: Milstolpar för HIF

1907: Bildas som en sammanslagning av Svithoid och Stattena.

1924: Är en av de tolv klubbar som är med i den första upplagan av allsvenskan.

1933: Klubben vinner sitt första SM-guld.

1934: Försvarar sitt SM-guld.

1941: Tredje SM-guldet bärgas.

1968: Åker ur allsvenskan efter att ha haft sämre målskillnad än AIK.

1992: Tar steget tillbaka till allsvenskan efter en över 20 år lång ökenvandring utanför landets högsta serie. Vinner kvalet mot IFK Sundsvall med sammanlagt 9–1.

1999: Vinner klubbens fjärde SM-guld.

2000: Kvalificerar sig till gruppspel i Champions League efter att ha slagit ut Inter i det sista kvalsteget. Tog fem poäng i gruppen med Bayern München, Paris Saint-Germain och Rosenborg.

2006: Vinner Svenska cupen.

2007: Går till 16-delsfinal i Uefacupen. Åker ut mot PSV Eindhoven.

2010: Tar sin fjärde cuptitel.

2011: Vinner sitt senaste SM-guld – har avgjort allsvenskan redan fyra omgångar från slutet. Tar samma år även hem Svenska cupen och supercupfinalen.

2016: Trillar ur allsvenskan efter kvalförlust mot superettanklubben Halmstad. Skandalscener utbryter efter degraderingen när supportrar tar sig in på planen och går till attack mot dåvarande Helsingborgsspelaren Jordan Larsson.

2017: Upprustningen av Olympia slutförs, men med en sjundeplats får klubben fortsätta att bjuda publiken på superettanfotboll även nästa säsong.

2018: Under sommaren återvänder landslagskaptenen Andreas Granqvist till klubben och i den tredje sista omgången av superettan säkras uppflyttningen till allsvenskan.

2019: Gör comeback i allsvenskan. Möter IFK Norrköping i premiären hemma på Olympia.

ANNONS