Granqvist: "Går inte att försvara i 90 minuter"

Se till att hålla rent till framför Robin Olsen och gå för det där målet som troligen avgör dubbelmötet. Lyckas balansakten är det dags att boka biljetterna till Ryssland.

ANNONS
|

1–0 från i fredags är både mycket och lite att gå på. Eller som Granqvist påpekar inför dramat på San Siro på måndagskvällen:

- Vi vet att vi är i VM om vi håller nollan, men det går inte att försvara i 90 minuter.

Hur Italien tar sig an matchen blir också nyckeln till hur Granqvist & Co reagerar. Mittbacken tror inte att italienarna våga kasta allt framåt.

- Jag tror inte att Italien går in och kör en tokoffensiv. Det är inte deras typ av spel. De är nog också försiktiga. Släpper de in ett mål måste de göra tre framåt. Jag tror att det blir ett mer bollförande Italien än i Sverige, men någon tokoffensiv tror jag inte på.

ANNONS

Utgå från bra försvarsspel

Förbundskaptenen Janne Andersson:

- När vi möter lag som har en individuell skicklighetsgrad som Italien har, och som Frankrike hade, som Portugal och som Holland hade, kan man räkna med att de kommer ha lite mer boll än vi. Det är självklart så att vi måste utgå från ett bra försvarsspel. Man börjar från det och sedan får man växa.

- Det är jätteviktigt att vi inte bara hamnar i försvarsläge och ska försvara oss i 90 minuter och inte tänka på något annat. För då är de så skickliga att de förr eller senare sårar oss.

- Det måste bli en blandning, att fokusera på ett bra försvarsspel men också det här modet som jag tjatar om, att ta initiativ och gå för det när vi har chansen och äga boll själva. Omställningsfasen när vi har boll är så viktig, att vi klarar deras förstapress så att vi kommer loss. Då kan vi också bygga anfall och de får anpassa sig efter oss.

"Absolut största"

Ingen behöver vara raketforskare för att lista ut vad det skulle betyda att kvala in till en VM-sommar för förbundskaptenen och lagkaptenen.

- För mig att komma till ett fotbolls-VM skulle vara fantastiskt. För mig skulle det vara det absolut största jag varit med om i en enstaka match, säger förbundskaptenen.

ANNONS

- Jag har spelat tre EM, men ett VM som spelas i Ryssland skulle vara det största i min karriär hittills, säger Granqvist.

Andersson ombads av en italiensk reporter att bedöma var på skalan 1–100 han vill landslagets möjligheter att kvala in till VM.

Den skrattande förbundskaptenen

Det var en av flera gånger förbundskaptenen skrattade till.

- Hehe, jag har nog inte funderat på om det är 47, 59 eller 68 procent eller något sånt. Jag har sagt, från den första presskonferensen vi hade inför Holland hemma, att vi vill till VM och det har varit vår grundinställning i hela kvalet.

- Vi har jobbat för det och in i matchen (mot Italien) har vi en väldigt bra chans och vi ska göra allt för att ta den, men hur stor den är har jag inte funderat på, säger Andersson.

Han fick också frågan om hur han ser på att man i Italien ser vänsterbacken Ludwig Augustinsson som den svaga svenska länken.

- Haha, ja... vi är ju ett väl starkt kollektiv som jobbar väldigt hårt tillsammans och där Ludwig Augustinsson är en av dem som jobbar allra hårdast. Vad italienarna eventuellt tycker om det är jag ganska ointresserad av.

Milano, TT:s utsände

ANNONS
ANNONS