Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Berg och Ola Toivonen skriker efter den straff Sverige inte fick mot Tyskland.

Granqvist om VAR: Märkliga beslut

I grunden är de positiva till VAR. Men Andreas Granqvist och Janne Andersson gillar inte hur domarnas hjälpmedel har använts under VM i Ryssland.

Sveriges uteblivna straff mot Tyskland, då Jerome Boateng träffade Marcus Bergs stödjeben i stället för bollen. Irans straff på tilläggstid, som ledde till Karim Ansarifards kvittering till 1–1 mot Portugal.

Det är de senaste situationerna som har fått Sveriges lagkapten Andreas Granqvist att känna viss tveksamhet kring videodomarsystemet VAR (video assistant referees).

- Man får säga att det (domsluten) har varit väldigt varierande. Jag tycker, i slutändan, att om det är solklara offsidemål, solklara straffar eller filmningar, då kan vara bra att ha det, för då får du bort det här från matcherna, säger han.

"Märkliga"

Granqvist anser att det finns felaktigheter i videodomarsystemet som för första gången används i VM-sammanhang.

- Jag tycker vissa beslut är märkliga, när det sitter fyra, fem gubbar och ska ta beslut när de inte är inne i matchen och inte har adrenalinet som finns där ute. Sedan är det vissa situationer där domarna inte tar besluten som är solklara utan väntar på signalen från VAR-domarna.

Förbundskapten Janne Andersson har samma uppfattning som Granqvist, och efterfrågar klarhet när VAR egentligen ska användas.

Ingen konsekvens

- Än så länge har systemet inte satt sig, man känner ingen riktigt konsekvens i det. Det är inte förutsägbart hur det ska hanteras utan det varierar väldigt mycket mellan matcherna, säger Andersson och tar, precis som Granqvist, upp situationen i 1–2-förlusten på Fisjt-stadion i Sotji.

- Jag var oerhört förvånad i vår match mot Tyskland, och jag blev ännu mer förvånad när jag såg domarens position. Han var långt efter, rakt bakom och hade väldigt svårt att se vad som hände, och att han då inte hanterade det via VAR var väldigt konstigt för mig.