Landslagets lagkapten Andreas Granqvist.
Landslagets lagkapten Andreas Granqvist.

Granqvist varnar: "Inga onödiga gula kort"

Här är varningen som lagkaptenen Andreas Granqvist utfärdar inför lördagens VM-kval: Mittbacken är själv en av flera spelare som riskerar att missa tisdagens avgörande i Amsterdam.

ANNONS
|

Mötet med Nederländerna lär handla om en playoff-plats i november, men den kan också bjuda på en svensk möjlighet till gruppseger och en direktplats i VM-slutspelet nästa sommar. Förutsättningarna inför slutomgången beror helt på resultaten för Sverige, Nederländerna och Frankrike på lördag.

Försvarstrio under hot

Därför trycker Granqvist på vikten av disciplin mot Luxemburg hemma på Friends. Han är en av sex spelare som just nu står på två gula kort.

Ett till betyder avstängning i en match.

Värsta möjliga scenario inför mötet med Nederländerna är om han, Victor Nilsson Lindelöf och Mikael Lustig varnas. Då står Sverige med en backlinje utan tre förmodade startspelare i "måste-matchen" på Amsterdam Arena sent på tisdag kväll.

ANNONS

- Vi vet om situationen och det är något som vi har pratat om på de senaste samlingarna. Det är klart att vi måste spela vårt vanliga spel och vara aggressiva, men de här så kallade onödiga varningarna för snack eller att skjuta i väg bollen ska vi inte ta på oss, säger Granqvist.

Korten följer med till playoff

TT: Har du som lagkapten ännu mer ansvar för att det inte händer?

- Nej, det tycker jag inte. Vi har pratat om det, att inte ta några onödiga varningar. Hemma mot Luxemburg ska vi föra spelet och förhoppningsvis kommer vi inte i situationer där vi behöver orsaka en dum frispark och dra på oss en varning.

Den gula faran kommer att hänga kvar över landslaget in i ett eventuellt playoff. Enligt landslagets presschef Niklas Bodell nollas inte varningarna efter gruppspelet.

Andreas Granqvist gör sin 66:e landskamp på lördag. Bara Sebastian Larsson (står på 93 landskamper) har större blågul rutin i truppen. Under Erik Hamréns sista månader som förbundskapten inleddes 32-åringens samarbete i mittförsvaret med den nio år yngre Victor Nilsson Lindelöf. Båda är givna under Janne Andersson, men i Granqvists fall har statusen i gruppen växt under Anderssons dryga år på posten.

ANNONS

Mycket prat med Janne

Andersson utnämnde honom direkt till lagkapten och pekade ut "Granen" som en av de ledare i laget han tänkte ha som bollplank och prata extra mycket med.

TT: Hur går det till i praktiken?

- Vi pratar innan, under och efter samlingarna. Vi går igenom olika saker, vad som hänt, vad som har varit bra och vad vi kanske kan höja ett snäpp till nästa samling. Vi har en tajt kontakt. Han vill ha mycket feedback från spelarna, sedan är det han som tar beslutet om vi ska ändra på något.

- Han har varit väldigt bra på att lyssna och det är en riktigt bra atmosfär i gruppen.

TT: Vad tryckte du på inför den här samlingen?

- Vi var lite besvikna på båda matcherna. Mot Bulgarien med resultatet och för att vi inte kom upp i positionen vi visat tidigare och mot Vitryssland var vi inte riktigt där i början av matchen. Vi har pratat om det och om hur vi ska agera. Och vi var ganska överens allihop, säger Andreas Granqvist.

ANNONS
TT
Fakta: De riskerar avstängning

Andreas Granqvist, Jakob Johansson, Emil Krafth, Victor Nilsson Lindelöf, Mikael Lustig och Martin Olsson står alla på två varningar i VM-kvalet.

En till och en matchs avstängning väntar.

Jimmy Durmaz står också på två varningar, men han är skadad och inte med i landslagstruppen och matcherna mot Luxemburg och Nederländerna.

Spelarna tar med sig varningarna till ett eventuellt playoff i november.

Fakta: Fyra har spelat samtliga matcher

Förbundskaptenen Janne Andersson har hittills använt 26 spelare i VM-kvalet. Här är statistiken inför de två avslutande matcherna.

Åtta matcher: Robin Olsen, Andreas Granqvist, Emil Forsberg, Jimmy Durmaz.

Sju matcher: Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Berg.

Sex matcher: Mikael Lustig, Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson, Ola Toivonen.

Fem matcher: Oscar Hiljemark, John Guidetti, Jakob Johansson.

Fyra matcher: Viktor Claesson.

Tre matcher: Christoffer Nyman, Isaac Kiese Thelin, Sebastian Larsson.

Två matcher: Oscar Wendt, Alexander Fransson, Martin Olsson, Emil Krafth, Pontus Jansson.

En match: Marcus Rohdén, Emir Kujovic, Gustav Svensson, Samuel Armenteros.

ANNONS