Häckens Paulinho när högst mot Helsingborg.
Häckens Paulinho när högst mot Helsingborg.

Granqvist: Vi kanske borde träna på konstgräs

Med Andreas Granqvist som extraforward var Helsingborg nära en sen kvittering mot Häcken. Men HIF var trögstartat på det ovana konstgräset.

ANNONS
|

Andreas Granqvist har flera gånger tydligt gjort klart att han tycker att elitfotboll ska spelas på levande gräs. Men i årets allsvenska spelar HIF tio av 15 bortamatcher på plastgräs.

Trots detta har de hittills inte haft som rutin att förbereda sig genom att träna på konstgräs.

- Inför den här matchen ville jag absolut inte träna på konstgräs. Men efter idag får vi nog ta oss en rejäl funderare, säger HIF:s och landslagets lagkapten.

ANNONS

Enligt Helsingborgs tränare Per-Ola Ljung tar det mellan 15 och 35 minuter i varje konstgräsmatch innan laget har vant sig vid hur snabbt underlaget är och ”hur bolltouchen ska vara”.

Enkla HIF-missar

Att Helsingborgsspelarna hade svårt för mattan syntes tydligt i första halvlek.

- Vi var ju inte inne i matchen. Det var felpassningar och bollen studsade ifrån oss. En massa enkla misstag av en typ som vi nästan inte alls hade i hemmamatchen mot Norrköping, säger Granqvist och fortsätter:

- Men det är som det är. Detta är svensk fotboll och de föredrar att spela på det här plastgräset. Då får vi acceptera det och försöka utveckla det spelet.

Nu lutar den store mittbacken åt att laget ska ändra strategi och börja träna på konstgräs inför matcher på det underlaget.

- I fortsättningen kanske jag vill ha 20-25 minuter på konstgräs dagen före, så att man får känna lite på det i alla fall och få bättre touch på bollen. Men hemma i Helsingborg har vi ingen sådan här konstgräsplan som vi kan bevattna, så det blir ändå inte samma sorts underlag.

ANNONS

Paulinhos pangstraff

Trots Helsingborgs svaga första halvlek krävdes det en straffspark för att Häcken skulle ta ledningen. Paulinho pangade in den säkert efter att Alexander Jeremejeff blivit trampad på foten och fälld av Anders Randrup.

I 49:e minuten sparkade Jeremejeff in 2–0 i halvtomt mål på en tacksam retur efter att HIF-målvakten Kalle Joelsson räddat Ahmed Yasins hårda skott ut i stolpen.

Helsingborg hade mycket boll andra halvlek utan att skapa rejäla målchanser, förrän i 84:e minuten när Mamudu Moro stod helt omarkerad vid bortre stolpen och nickade in sitt första allsvenska mål efter inlägg från vänster av Adam Eriksson.

Under de sista fem minuterna skickade Helsingborg upp Andreas Granqvist som extra anfallare samtidigt som det pumpades in bollar i Häckens straffområde. Rasmus Jönsson hade bästa läget.

Granqvist igen:

- Vi störde dem hela vägen in i mål och det var inte långt borta att vi fick med oss en pinne härifrån. Det är lite surt, men samtidigt är Häcken kanske Sveriges formstarkaste lag. De var bättre än oss och vann välförtjänt.

ANNONS
TT
ANNONS