Linn Grant är en av fem svenskor i årets Solheim Cup. Arkivbild.
Linn Grant är en av fem svenskor i årets Solheim Cup. Arkivbild. Bild: Carlos Osorio/AP/TT

Grants avslöjande: Spelar foursome med Stark

Linn Grant och Maja Stark får chansen ihop direkt när Solheim Cup inleds på fredag morgon. I alla fall om man ska tro Grant.
– Ja, så blir det, säger hon till TT.

ANNONS
|

Det brukar vara en del hemlighetsmakeri kring hur lagen ska formeras i Solheim Cup och först sent på torsdag presenterar kaptenerna för Europa och USA, Suzann Pettersen respektive Stacy Lewis, paren som ska spela foursome på fredag.

Men Linn Grant har en liten "bomb" att bjuda på redan nu. Efter tisdagens inspelsvarv på vackra och kuperade Finca Cortesín frågade TT om det är givet att de två skånska debutanterna får spela ihop.

– Eh... Ja. I alla fall en match vet jag, säger 24-åringen.

TT: Foursomen på fredag?

– Ja, så blir det. Suzann har berättat det så att man kan förbereda sig mentalt och vet vad man kan förvänta sig.

ANNONS

"Följts åt"

Det är ingen överraskning att den norska kaptenen låter de två golfkompisarna, båda födda 1999, spela tillsammans. Grant och Stark känner varandra utan och innan.

– Vi spelade ju samma tävlingar som juniorer och var på vårt första framtidsläger ihop när vi var 13-14 år gamla. Vi har ju följts åt jättelänge och det känns superkul att få göra det här också tillsammans, säger Linn Grant.

TT: Ryktet säger att ni var obesegrade i foursome under landslagstiden?

– Maja har bättre koll på det "recordet" än jag, men hon påstår att vi inte har förlorat. Så jag litar på henne.

TT: Varför passar ni så bra ihop?

– Dels spelar vi båda väldigt aggressivt. Och jag tror att vi låter varandra vara, att man känner sig trygg i att den andra personen litar på en och de beslut man tar. Det är väldigt sällan vi frågar varandra på banan om vad vi ska göra, utan vi bara kör på.

Redan på tisdagen hade ett ganska stort antal åskådare letat sig ut på banan i den gassande värmen vid den spanska solkusten. Men det som väntar på fredag morgon blir någonting alldeles extra. Många Solheim Cup-spelare har genom åren vittnat om hur nervöst det är att slå ut på första hålet i den prestigefyllda lagmatchen.

ANNONS

Om det blir Linn Grant eller Maja Stark som får ta det ansvaret återstår att se.

– Jag vet inte, vi har inte kommit fram till det än. Vi får känna lite på formen, vilka hål man tycker om och vilka slag man känner sig bekväm med, säger Linn Grant.

TT: Blir du själv nervös?

– Ja, gud. Jag blir så nervös. Men det är därför man spelar, det är väldigt få tillfällen i livet annars som man blir lika nervös.

"Sjukt starkt lag"

Av de fem svenskorna i Solheim Cup-laget är Linn Grant den starkast lysande stjärnan, rankad 15:e i världen efter en formstark sommar där hon bland annat har vunnit på LPGA-touren för första gången.

Den här veckan har Europa chans att skriva historia, genom att för första gången vinna Solheim Cup tre gånger i rad.

– Jag tycker att Europa är favorit. Såklart. På papperet tycker jag att vi har ett sjukt starkt lag. USA har ju majorvinster i år, men som lag tror jag att vi kompletterar varandra sjukt bra. Alla känner varandra, det är skön stämning och man är bekväm i gruppen, säger Linn Grant.

Fakta: Solheim Cup

Damernas lagtävling mellan Europa och USA avgjordes första gången 1990. Europa har vunnit sju gånger, bland annat de två senaste upplagorna 2019 och 2021. USA har totalt tio segrar.

Årets Solheim Cup avgörs på spanska Finca Cortesín, fredag till söndag. De två första dagarna spelas fyra foursomematcher och fyra bästbollmatcher. På söndagen spelas tolv singelmatcher.

Europas lag: Maja Stark, Linn Grant, Anna Nordqvist, Caroline Hedwall, Madelene Sagström, alla Sverige, Charley Hull, Georgia Hall, båda England, Céline Boutier, Frankrike, Carlota Ciganda, Spanien, Leona Maguire, Irland, Gemma Dryburgh, Skottland, Emily Kristine Pedersen, Danmark.

USA:s lag: Lilia Vu, Nelly Korda, Allisen Corpuz, Megan Khang, Jennifer Kupcho, Danielle Kang, Andrea Lee, Lexi Thompson, Rose Zhang, Ally Ewing, Cheyenne Knight, Angel Yin.

ANNONS