Niclas Jonasson: ”Grattis Mirza och Mattias – nu är den långa vandringen gjord”

Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik har världen för sina fötter – och allt tyder på att 2021 enbart var en försmak på vad de har att erbjuda. Men redan i år har de presterat på en nivå som ingen annan i Bohuslän nått upp till. Därför är de vinnare av Bohusläningens idrottspris 2021.

ANNONS

Vi kan alla historien vid det här laget.

2005 intervjuade Bohusläningen handbollsdomarna Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik.

”Att få vara med på ett OS skulle vara riktigt stort, men det är ingenting man går omkring och tänker på direkt. VI har en lång väg att gå innan vi är där”, sa Mirza Kurtagic då.

Nu är den långa vandringen gjord. Det tog 16 år, men 2021 fick Mirza och Mattias chansen att döma OS i Tokyo.

Vi har fått vänja oss vid att se Uddevalladomarna på den högsta internationella nivån. Att de fick döma OS var ingen överraskning – snarare en naturlig följd av vägen de har tagit. De var uttagna till VM, men missade turneringen på grund av ett positivt covid-19-prov, och de har dömt Champions league.

ANNONS

De medverkar konsekvent på den högsta nivån för att de förtjänar det.

Ser på domarnas situation med ökad oro

Samtidigt följer vi med ökad oro situationen för domare, inte bara i handboll. Det hat och de hot som drabbat profilerade spelare som Jimmy Durmaz, i samband med fotbolls-VM 2018, eller Marcus Berg, i samband med en match mot Spanien, spiller givetvis också över på domare.

Men vi ska nog inte skylla allt för mycket på sociala medier. Även bortom anonymiteten på internet blir verkligheten allt råare för matchfunktionärer. Senast i november kunde Bohusläningen och TTELA rapportera om en händelse i Uddevalla där det varit ”fruktansvärt hotfull stämning” där domare och enskilda trakasserades efter en match.

Ilskan kan rinna över, och jag har själv mer än en gång varit förbannad över domares beslut hemma vid tv:n. Men att låta det övergå till hot, oavsett om det sker vid planen eller på sociala medier, är enbart ett tecken på att man bör hålla sig långt borta från sportens känslor och adrenalin.

För sport är känslor. Att följa sitt favoritlag i avgörande matcher och tävlingar är som att kasta sig handlöst från ett flygplan och hoppas att fallskärmen öppnar sig. Det är svårt att hitta den känslomässiga kicken någon annanstans.

ANNONS

”I framtiden kommer det vara Mattias och Mirza”

Men utan domare finns inget av det. Och återväxten är allvarligt hotad om inget görs åt domarnas arbetsvillkor.

När Bohusläningen intervjuade Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik 2005 sa de ytterligare en sak som jag tycker är värd att lyfta. De pratade om sina förebilder, Sveriges då bästa domarpar, Peter Olsson och Peter Hansson:

”Nu är det Peter och Peter som gäller. I framtiden kommer det vara Mattias och Mirza.”

Bohusläningens idrottspris 2021 går till Mattias och Mirza. För det är framtiden nu.

Och låt det inspirera framtidens domare att bli nästa Mattias och Mirza. För vi behöver det.

LÄS MER:En historisk duo i rampljuset – Mirza Kurtagic och Mattias Wettervik är vinnarna av Bohusläningens idrottspris

LÄS MER:Här är alla vinnarna sedan 1943

ANNONS