Förra året vanns Elitloppet av den franska hästen Etonnant med kusken Anthony Barrier. Arkivbild.
Förra året vanns Elitloppet av den franska hästen Etonnant med kusken Anthony Barrier. Arkivbild. Bild: Fredrik Persson/TT

Guide: Allt du behöver veta inför Elitloppet

På söndag avgörs ett av världens största travlopp på Solvalla – Elitloppet. Här är allt du behöver veta inför årets stora travfest.

ANNONS

+ Vad?

Elitloppet är ett av världens största travlopp och har körts sedan 1952. Världens bästa hästar bjuds in för att göra upp i kvalheat och final där de kör distansen 1 609 meter (en engelsk mil) och travfesten brukar locka runt 50 000 åskådare. Elitloppet avgörs alltid sista söndagen i maj.

+ Var?

Solvalla travbana utanför Stockholm.

+ När

Söndagen 28 maj.

+ Tv

TV4 sänder hela dagen med start klockan 12.00. Finalen körs 17.45.

+ Så avgörs det

Två kvalheat med åtta hästar per försök där de fyra bästa avancerar till final. Heat 1 körs klockan 15.28 och heat 2 körs 15.55.

ANNONS

+ Prispengar

Vinnaren i finalen får 5 000 000 kronor. Därefter fördelas prispengarna enligt följande: 2) 2 500 000, 3) 1 250 000, 4) 625 000, 5) 325 000, 6) 200 000, 7) 150 000, 8) 100 000.

I varje kvalheat delas totalt 600 000 kronor ut där vinnaren i respektive heat får 250 000 kronor.

+ Fjolårets vinnare

Förra året var det hästen Etonnant med kusken Anthony Barrier som, efter ett sanslöst lopp, i slutändan stod som segrare av Elitloppet och kammade hem prissumman på fem miljoner kronor. I år är ekipaget tillbaka för att försöka försvara sin titel.

+ Favoriterna

San Moteur är det stora svenskhoppet i år och även den stora favoriten. En sagohäst från Värmland som tränas av Håkan Arvidsson. Hans systerson Björn Goop, som själv har vunnit Elitloppet tre gånger tidigare, agerar kusk. Senaste gången Goop vann var dock 2017. Kanske är det i år han tar sig tillbaka till tronen.

Förra årets vinnare Etonnant, med kusken Anthony Barrier, kommer tillbaka som en av favoriterna. Frågan är om de håller för trycket i år igen. Om de tar hem det är det första gången på över 20 år som ett ekipage vinner Elitloppet två år i rad.

Hästen Don Fanucci Zet, med kusken Örjan Kihlström, kan också vara en kandidat till att vinna allt. Ekipaget vann Elitloppet för två år sedan och har i år även fördelen av att starta från innerspår i det första kvalheatet. Kihlström jagar dessutom sin femte titel.

ANNONS

+ Debutanten

Kusken Kim Eriksson gör sitt första Elitlopp någonsin. Han ställer upp med den norska hästen Best Ofdream Trio. Ekipaget är underdogs i sammanhanget men har åtminstone fördelen av att starta från innerspår i det andra kvalheatet.

+ Skrällvarning

Hästen Hohneck, med kusken Gabriele Gelormini, är med sin snabbhet en potentiell utmanare. Ekipaget är inte favorittippade men när de kommer på upploppet lär de andra få se upp.

+ Snackisen

56-årige Per Nordström, kusk och tränare för Önas Prince, har inte lämnat något åt slumpen. Efter "16 weeks of hell" är han 24,5 kilo lättare än när han körde loppet för ett år sedan. Nu hoppas han att det ska hjälpa honom i slutstriden över upploppet.

+ Historia

Stig H Johansson är den kusk som har deltagit i Elitloppet flest gånger. Mellan 1971 och 2005 deltog han hela 28 gånger och med det är han även den som har vunnit flest gånger – sex segrar totalt har det blivit. Han anses av många vara en av de, genom tiderna, främsta i världen.

Hittills är det endast 9 hästar som har vunnit Elitloppet två gånger. Senast det skedde var 2014 och 2017 när Timoko vann med kusken Björn Goop.

Den hittills snabbaste finaltiden är 1.08,9 och det rekordet sattes 2021 när Don Fanucci Zet vann med kusken Örjan Kihlström.

ANNONS
ANNONS