Ingen sitter säkert i det tyska landslaget inför matchen mot Spanien, då förbundskaptenen Hansi Flick ska försöka forma ett vinnande lag.
Ingen sitter säkert i det tyska landslaget inför matchen mot Spanien, då förbundskaptenen Hansi Flick ska försöka forma ett vinnande lag. Bild: Matthias Schrader/AP/TT

Guide: Dagens VM-matcher

Tyskland är i brygga efter skrällförlusten mot Japan och behöver vinna stormötet med Spanien. Här är allt du behöver veta inför dagens matcher i fotbolls-VM.

ANNONS

Vad: Japan–Costa Rica, grupp E

När: Söndag klockan 11.00

Var: Ahmad bin Ali-stadion, al-Rayaan

Tv: TV4/C More

+ Hyllningarna efter skrällen

Japan tog sin största VM-skalp då man inledde VM i Qatar med seger över Tyskland (2–1). "Det var en stor seger", sade Japans premiärminister Fumio Kishida och hyllade lagets styrka, spelarnas styrka och förbundskaptenen Hajime Moriyasus ledning.

+ "Som en kameleont"

Den japanske försvararen Yuto Nagamoto säger att laget numera är så mångsidigt att det är svårt för motståndarna att förstå. "Taktiskt är vi ett lag där det inte är konstigt om vi byter positioner. Jag tror att det är svårt för motståndarna att analysera oss, vi är som en kameleont", säger han.

ANNONS

+ Mardrömsstarten

Costa Rica fick en mardrömsstart i VM genom 0–7 mot Spanien. Inte alls som i VM 2014 då Costa Rica var det positiva överraskningslaget som slog Italien och Uruguay och tog poäng mot England. "Spanien gjorde en fantastisk match. Det gjorde inte vi", konstaterade förbundskaptenen Luis Fernando Suárez krasst.

.

Vad: Belgien–Marocko, grupp F

När: Söndag klockan 14.00

Var: al-Thumama-stadion, Doha

Tv/radio: TV4/C More/P4 Radiosporten

+ Självförtroendehöjande poäng

Marocko spelade 0–0 mot förra VM-finalisten Kroatien och lyckades neutralisera storstjärnan Luka Modric. Detta genom ett aggressivt och självuppoffrande spel. Nu hoppas man för andra gången i VM-historien, första gången var 1986, gå vidare från gruppspelet.

+ Supporterstödet

De stora antalet rödklädda supportrar till Marocko var ett stort stöd i VM-premiären. De hoppade upp och ner hela matchen och hejade, men också buade, högljutt hela matchen igenom och gav medvind till landslaget.

+ Storstjärnan missnöjd

Belgien inledde VM med 1–0 mot Kanada. Men storstjärnan Kevin de Bruyne var missnöjd med lagets och sin insats. "Vi spelade inte bra som lag och hittade inga lösningar, framför allt i första halvlek", sade han. de Bruyne var också generad över att ha fått pris som matchens bästa spelare. "Jag vet inte varför jag fick det, kanske för mitt namn", sade han.

ANNONS

.

Vad: Kroatien–Kanada, grupp F

När: Söndag klockan 17.00

Var: Khalifa International Stadium, al-Rayyan

Tv/radio: SVT/SVT Play/P4 Radiosporten

+ Jakten på första målet

Kanada är i VM för blott andra gången, första gången var 1986. Hittills har det inte blivit ett enda mål i de fyra matcherna. I Qatar blev det förlust med 0–1 mot Belgien i premiären efter bland annat en kanadensisk straffmiss av stjärnan Alphonso Davies. Jakten på mål går vidare mot Kroatien.

+ Astronaut gav mod

Kanada var det klart bättre laget i första halvlek mot Belgien och med en annan domare kunde laget ha fått flera straffar med sig. Den som gjutit mod i Kanada var astronauten Chris Hadfield. Så trots förlusten går Kanada till spel mot Kroatien med gott självförtroende.

+ Modric är nyckeln

Förra VM:s bästa spelare, Luka Modric, fick en tuff start på årets VM. Den kroatiske stjärnan var mycket välbevakad av marockanerna, som också lyckades få 0–0 mot VM-finalisten 2018. Att Modric, 37, gör ett bra VM är nyckeln till om Kroatien ska lyckas lika bra i år.

.

Vad: Spanien–Tyskland, grupp E

När: Söndag klockan 20.00

Var: al-Bayt-stadion, Al Khor

Tv/radio: SVT/SVT Play/P4 Radiosporten

+ Måstematch för Tyskland

Tyskland förlorade mot Japan med 1–2 och behöver ta poäng för att VM-äventyret inte ska vara över redan efter gruppspelet, precis som i VM 2018. Då var det Sydkorea som stjälpte de tyska slutspelsplanerna. Förbundskaptenen Hansi Flick varnar för att ingen spelare sitter säkert till matchen mot Spanien då han måste få till ett topplag. Kanske kan yttern Leroy Sané vara tillbaka efter sin knäskada.

ANNONS

+ Spanien slår inte av på takten

Spaniens förbundskapten Luis Enrique säger att man ska spela likadant mot Tyskland som man gjorde mot Costa Rica, då segern skrevs till 7–0. "Hyllningarna kan göra en svagare men det här laget kommer inte att slappna av", säger han. Spanien har dock aldrig förlorat mot Tyskland i mästerskap sedan EM 1988.

+ Tonåringar bakom tiki-taka-framgången

Spaniens mittfältstalanger Gavi, 18, och Pedri, 19, visade i VM-premiären att Spanien tagit ytterligare ett steg i sitt tiki-taka-spel. Detta genom ytterligare snabbhet och energi och ett konstant snabbt passningsspel och stor bollkontroll. Spanien passade bollen hela 1 003 gånger i matchen, vilket sägs vara rekord.

ANNONS