Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Växjö jublar och är bara en seger från SM-guldet.

Guldet nära för Växjö

Skellefteå spräckte målnollan och var i ledningen. Men Växjö vände till seger med 4–1 och är nu bara en seger ifrån SHL-klubbens andra SM-guld.

Skellefteåseger i den tredje finalen skulle innebära nyfunnen spänning i form av 1–2 i matcher. Men då gällde det för västerbottningarna att börja göra mål på Viktor Andrén i Växjökassen. Viktor den andre, som spelat så bra att OS-målvakten Viktor Fasth fick ta plats i båset i sin comeback efter skada, höll sin nolla intakt även efter sju spelade perioder av den här finalserien.

Lång videogranskning

Efter första pausen ökade Växjö takten och snart hittade pucken in i mål. Men efter en lång videogranskning kom domarna fram till att Andrew Calof haft klubban aningen för högt uppe när han träffade pucken. Första målet dröjde till slutet av den andra perioden och det var Skellefteå som gjorde det genom Oscar Möller.

- Vi spelade bra hockey i de två första perioderna och hade bud på mer mål, säger Skellefteås back Jonathan Pudas.

Men Växjös svar lät inte vänta på sig. Först kvitterade Oliver Bohm och strax senare avslutade Elias Pettersson ett snyggt passningsspel i anfallszon med att sätta 2–1 till Växjö.

- Då tog vi över matchen, säger Elias Pettersson.

- Jag tycker att vi växer genom hela matchen, säger Växjös tränare Sam Hallam.

Skön revansch

Avgörandets stund kom knappt halvvägs in i den tredje perioden. Efter en snabb omställning kom Växjös Andrew Calof fri mot målvakten Joni Ortio och tog revansch efter sitt bortdömda mål tidigare. Elias Pettersson gjorde sitt andra mål för kvällen då han kämpade in 4–1 i tomt Skellefteåmål.

- Alla mål räknas, säger Pettersson när det förs på tal att han brukar göra de snygga målen.

- Det tar för lång tid för oss att ta beslut, säger Skellefteås tränare Bert Robertsson i ett försök att sätta några ord på varför hans lag ännu bara har gjort ett mål i finalspelet.

Skellefteås insats var ändå ett fall framåt jämfört med hur det sett ut under de två första finalmatcherna som sammanräknade slutat 11–0 till Växjö.

- Vår bästa match så här långt, säger Robertsson.

Kan gå fort

Skellefteå får ladda om för att, till att börja med, vinna nästa match och därmed slippa den smärtsamma upplevelsen det skulle vara att få se Växjö fira guld i Västerbotten.

- Såklart känns det väldigt bra nu men inget är vunnet, det är först till fyra segrar som gäller så mycket jobb återstår, säger Elias Pettersson.

- Vi har mycket att ta med oss från den här matchen. Det går inte att tänka på att det står 0–3 i matcher utan vi får försöka vinna nästa match. Kan vi ta den så kan det gå fort, det såg vi själva i vår kvartsfinalserie mot Färjestad när 3–0 blev 3–2, säger Jonathan Pudas.