Malmös Antonio Colak under söndagens fotbollsmatch i allsvenskan mellan Kalmar FF och Malmö FF på Guldfågeln Arena. Bild: Patric Söderström/TT

Guldstriden hettar till – MFF slår ut Djurgården

Malmö FF kan efter kvällens 1–0-seger mot Kalmar bli svenska mästare igen redan imorgon – om AIK inte vinner mot Elfsborg. Matchhjälte blev Jo Inge Berget, som satte segermålet efter dryga 80 minuter.
– Det var gött, säger norrmannen i Discovery+.

Malmö tog inte bara chansen att eliminera Djurgården från guldstriden, sedan Stockholmslaget stått för en fiaskoförlust mot Varberg (2–3) ett par timmar tidigare. I och med trepoängaren från kvällens möte med Kalmar har MFF även givit sig själva en betydligt bekvämare situation inför den sista allsvenska omgången.

Faktum är att de kan utses till svenska mästare redan imorgon måndag, när Elfsborg möter AIK. Vinner inte AIK då kommer Malmös ledning vara ointaglig.

Avgörandet kom sent dock.

Avgjorde efter skadefrånvaron

MFF fick inte utdelning för chanserna man skapade i första halvlek – och Antonio Colak brände en viktig straff. Sedan lyckades hemmalaget hålla emot de guldjagande gästerna länge, men med knappa tio minuter kvar av ordinarie tid satte Jo Inge Berget bollen i nät och gav MFF det viktiga segermålet.

Detta efter att inte ha spelat de två senaste matcherna på grund av skada – och nu byttes in i matchen efter 70 minuter. Ett framgångsrecept, konstaterar en munter målskytt efter segern.

– Det är klart att man alltid vill starta, men idag var det kanske rätt val, sade Jo Inge Berget till Discovery + efter matchen.

Söder hyllades på Gamla Ullevi

Tidigare under kvällen var det inget som stämde för nedflyttningsklara allsvenska jumbon Östersund borta mot mittenlaget IFK Göteborg.

"Blåvitt" vann med 4–0 efter två mål från tidigare landslagsanfallaren Marcus Berg, ett från Tobias Sana och ett självmål från ÖFK:s säsongsdebuterande, inbytte och skadedrabbade försvarare Kalpi Ouattara – som senare fick utgå med en ny skada.

Östersund, som möter nykomlingen Degerfors på hemmaplan nästa vecka innan degraderingen till superettan, har därmed spelat fyra raka allsvenska matcher utan att göra mål.

I andra halvlek hyllade hemmapubliken på Gamla Ullevi skadeförföljde Robin Söder som byttes in till en stående ovation. 30-åringen lämnar klubben efter säsongsavslutningen borta mot IFK Norrköping på lördag.