Hällelöpare i toppen under nyårsafton

Samrawit Mengsteab, löparen från Hälle IF sprang hela vägen upp på prispallen i Sylvesterloppet i Göteborg under nyårsafton. För Mustafa Mohamed var det snubblande nära en pallplats men ett misstag i slutet släckte hällelöparens chanser.

|

Traditionella Sylvesterloppet i Göteborg, med start och mål på Heden i mitt i stan sprangs under nyårsafton. Distansen som gällde var tio kilometer och som avgjordes på två halvmilsvarv i den 38:e upplagan.

Det var landslagslöparen Samrawit Mengsteab och Strömstads Mikael Ekvall som skulle bli Bohusläns representanter på pallen den här dagen.

– Jag är nöjd med att vara två här idag och det på min bästa tid, sa Samrawit Mengsteab.

Sprang på rekordtid

I damklassen så blev det ett nytt banrekord med tiden 33.26 och en sänkning av det tidigare rekordet med 1 minut och fyra sekunder. Det innebar också att tvåan i klassen, Hälles Samrawit Mengsteab, också var i mål under det tidigare rekordet när hon sprang in sex sekunder efter vinnaren och landslagslöparen Charlotta Fougberg.

En riktigt stark insats av Mengsteab, som i förra månaden gjorde landslagsdebut på terräng-EM.

– Jag var med Lotta cirka tre kilometer sen gick hon. Men på slutet, när vi hade hade en kilometer kvar, så försökte jag att komma närmre. Jag är nöjd med en andraplats. Det var också ett nytt personbästa för mig, säger hon.

Sprang fel – missade pallen

I herrklassen var det nära en pallplats även på herrsidan för Hälle. Men ett misstag i slutet av loppet flyttade Mustafa Mohamed från andra till fjärde plats. Och det i troligen det bästa startfältet sedan starten 1981 och där det till sist blev seger för Blekingelöparen Jonas Leandersson, tävlande för Malmö AI.

– Det var ett bra lopp med hård konkurrens. Efter några kilometer var vi en klunga på sex löpare och Jonas gjorde ett rejält ryck vid sex kilometer. Ett ryck som bara jag lyckades hänga med på, säger Mustafa Mohamed.

Två kilometer senare gjorde Leandersson återigen ett ryck. Den här gången kunde inte Mohamed följa. Men han låg fortsatt tvåa i loppet fram till det bara återstod tvåhundra meter av loppet.

– Då sprang jag fel, sprang in i varvningsfållan i stället för mot mål. Mikael Ekvall som också hade sprungit lite fel ropade på mig så jag kunde vända, säger Mustafa Mohamed.

Fina Hällemeriter på ungdomssidan

Under tiden den desorienterade Mohamed tog sig tillbaka i rätt kurs, så hann både Ekvall och Staffan Ek från Malmö AI smita förbi och ta hand om pallplatserna tillsammans med segraren Leandersson.

Segertiden för MAI-löparen var 30.13 och var tio sekunder över Mikael Ekvalls banrekord. Men tittar man på segertiderna genom tiderna, så är det faktiskt en löpare som sprungit under drömgränsen 30 minuter. Det är Hälles Joakim Johansson, som vann fyra år i rad i slutet av 90-talet samt ytterligare en gång. Hans bästa tid är 29.51, men då med en annan bansträckning.

För Mustafa blir det nu, som så många andra svenska löpare träningsläger, och det i Etiopien tillsammans med bland annat kompisen Mohamed Farah. Notera också att Hälles nyförvärv Oscar Carlsson slutade femma och var bara sekunden bakom Mustafa över mållinjen. Notera också att Hälle hade två löpare bland de fyra främsta i P17-klassen, som sprang samma sträcka, med Sharmarke Ahmed som tvåa på 34.26 och William Brochmann som fyra på 38.33. Vann klassen gjorde Samuel Pihlström från OK Landehof på 33.30.