Orust är redo för spel, rekordsnabbt efter snöfallet för några veckor sedan.
Orust är redo för spel, rekordsnabbt efter snöfallet för några veckor sedan. Bild: Orust GK

Här är enda golfbanan i Bohuslän som ger grönt ljus för green

Det är februari och snön som kom för några veckor sedan har just smält. Då är det dags för – golf?

ANNONS
|

På Orust golfklubb i Morlanda är man redo för spelarna. På måndagen klipptes greenerna för första gången i år och under onsdagen förväntas det vara i det närmaste fullbokat vilket svenskgolf.se var först med att rapportera. Banan är också den hittills enda i Bohuslän som öppnat sina sommargreener

Till helgen fortsätter tillströmningen av sugna spelare.

– Och det är främst norrmän, berättar greenkeepern Ingvar Fjellman som jobbat med banan i tolv år och har totalt 40 års erfarenhet av konsten kring att hålla golfbanor i bästa skick.

Nio av banans 18 hål är nu öppet för spel och det var omedelbart spelare på plats för årets första runda.

ANNONS

– Klubbens ambition är att ha öppet året om och sommargreenerna så mycket det går. Vi brukar försöka öppna dem i februari, men i förhållande till snösmältningen var det här ovanligt tidigt. Det är en känslig period, säger Fjellman som motverkat genom att härda gräset med energi och på så sänka gräsets fryspunkt.

Förra veckan låg det snö på en av greenerna, men inom kort kan alla banor vara redo för spel.

– Det hänger på frosten, fryser det på kan det bli svårt, fast det som tar mest skada är gångytorna bredvid, säger Fjellman.

Det har varit några utmanande årstider för många av landets golfklubbar. En extremt varm sommar skadade många banor och ett rejält regnande under hösten gjorde inte saken bättre

– Det blev skador som vi inte hade väntat, och det var länge sedan jag fick så i så mycket frö, men banorna har läkt ihop ganska bra, säger han.

I Norge dröjer det gröna, men det finns förstås lösningar som du kan se i det här klippet från norska golfförbundet.

ANNONS