Mervan Celik. Arkivbild.

Häcken klart för cupfinal efter dramatik

Häcken är klart för final i svenska cupen i fotboll efter 3–2 i semifinalen borta mot Djurgården. Mervan Celik blev stor hjälte för gästerna när han satte det avgörande målet i förlängning.

|

Hemmalaget Djurgården tog ledningen med både 1–0 och 2–1 under ordinarie tid, men Häcken svarade båda gångerna. I en match där båda lagen satsade offensivt och skapade många chanser, var det sedan till slut en enskild prestation som avgjorde det hela.

Mervan Celik byttes in i den 86:e minuten. I den förlängningen visade han att det var ett strålande beslut av Häckens tränare Andreas Alm.

"Måste avgöra nu"

28-åringen var inblandad i det mesta som Häcken skapade, och borde ha gjort 3–2 redan i den första förlängningskvarten. Då fick han ett perfekt inlägg men nickade i stolpen från nära håll.

- Jag blev besviken på mig själv, jag borde ha satt den. Så jag tänkte ”fan, jag måste avgöra nu”, säger Mervan Celik till C More.

Sagt och gjort. I den 109:e spelminuten fick Celik bollen strax utanför Djurgårdens straffområde. Han såg sig omkring, övervägde vilka spelalternativ som fanns tillgängliga och kom sedan fram till att det var värt ett försök. I trängseln bland motståndare avlossade Celik ett hårt, överraskande skott med högerdojan och bollen slank in i nät bakom målvakten Per Kristian Bråtveit.

- Jag fick bollen och tänkte ”vad ska jag göra?”. Så jag sköt. Och den gick in, säger Mervan Celik.

- Det är skönt att få komma in och avgöra. Det är underbart att vara i final och nu gäller det att vi vinner den också.

Karlström utvisad

Djurgården gav så klart inte upp, men uppförsbacken blev snart än brantare. Bara fyra minuter efter Celiks mål kastade sig Jesper Karlström vårdlöst in i en närkamp och domaren Glenn Nyberg kunde inte annat än att visa upp ett andra gult kort till mittfältaren. Med bara nio utespelare kunde inte Djurgården etablera det tryck som behövdes för att hitta en kvittering.

Häcken är därmed klart för sin första cupfinal sedan 2016. Den gången tog laget från Hisingen sin hittills enda titel i svenska cupen.

I finalen väntar vinnaren i söndagens semifinal mellan AIK och AFC Eskilstuna.