Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det står 1–1 i matcher i SM-finalen mellan Umeå Udominate och Luleå. Arkivbild.

Häcklad Brown bakom Udominates seger

Umeålaget Udominate studsade tillbaka och vann den andra SM-finalen i basket mot Luleå med 98–73. Det betyder att det nu står 1–1 i matcher i bäst av fem. Stor segerorganisatör var pointguarden Tiffany Brown som var banans lysande stjärna och satte hela 35 poäng.

- Förra matchen sköt jag inte så mycket. Nu hade jag bestämt mig för att skjuta så länge skotten gick i, sade Brown, som har haft en jobbig vinter sedan hon i november åkte fast för rattfylleri.

Hon häcklades också av en röststark Luleåklack på läktaren både före, under och efter matchen.

- Hör bara. Det är bara i Sverige man inte släpper sådant, i USA skulle man ha glömt det vid det här laget. Tur att man inte förstår svenska, sade Udominates stora lilla stjärna.

Men inga burop i världen kunde stoppa henne och Umeålaget den här gången. Helskärpta från start var det Udominates spelare som hade befälet i matchen från början till slut.

I den första finalen stod Luleå för en blixtstart som bar dem hela vägen till seger.

- Den här gången kom vi ut och spelade försvarsspel. Då får vi momentum och det ger också ett bra anfallsspel, sade Tiffany Brown.

Brown stekhet

Udominate kom ut som ett helt annat lag än vid den första finalmatchen i Luleå. Tiffany Brown var stekhet och gjorde poäng på alla möjliga och omöjliga sätt.

Redan i den första perioden hade amerikanskan kommit upp i tretton poäng, mot bara sex på hela förra matchen, och hemmalaget ledde med 24–18.

Udominate attackerade med fart och Luleå hade svårt att försvara sig när hemmaspelarna stormade fram.

Umeålaget visade också upp en helt annan skärpa i försvarsspelet än senast och de fyra senaste årens svenska mästarinnor hade stor svårigheter att ta sig in under motståndarkorgen, där den 197 centimeter långa tyskan Lisa Koop regerade med sin returtagning.

"Står bara 1–1"

Ställningen i halvtid var 48–39 till Udominate och Luleå, med 38-åriga Anna Barthold i spetsen, hade lika svårt att ta sig in i matchen efter paus.

Sällan har mästarlaget blivit lika utspelat och Luleå har definitivt fått något att fundera på inför fortsättningen.

- De var bra i dag, men det står bara 1–1. Nu åker vi hem till vår fantastiska publik och vänder det här. Då måste vi stänga ner några av deras spelare, sade Anna Barthold och tänkte nog främst på Tiffany Brown.

Tre gånger i rad har Luleå tagit SM-guld på Udominates bekostnad. Kanske kan Umeålaget bryta den sviten nu.

- Vi måste stjäla en match i Luleå och nu har vi fått ett bra momentum. Det gäller bara att vi fortsätter att springa som nu och att spela så här bra försvar, sade Tiffany Brown.

Nästa match avgörs i Luleå på måndag.