Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meraf Bahta och Christian Persson. Bild: Bildbyrån, Erik Weiefors
Meraf Bahta och Christian Persson. Bild: Bildbyrån, Erik Weiefors

Hälle stöttar Meraf Bahta – hoppas att hon frias

Diskussionen har hamnat snett och det finns förmildrande omständigheter i fallet med Meraf Bahta och hennes missar i vistelserapporteringen. Det tycker Hälle IF som nu uttrycker sitt stöd för löparen.

I somras uppdagades det att löparen Meraf Bahta hade missat i sin vistelserapportering tre gånger under ett år. Därmed startades en utredning mot Hälle IF-stjärnan som riskerar avstängning.

Bahta har kunnat tävla under utredningen men valde själv att ta en time out i veckan sedan dopningskommissionen lämnat över ärendet till dopningsnämnden. Rekommendationen som lagts fram är ett års avstängning.

Nu ger Merafs klubb, Hälle IF från Ljungskile, sitt stöd till löparen genom ett brev som skickats till bland annat Bohusläningen.

– Diskussionen har hamnat fel och fått orimliga proportioner. Det handlar om en administrativ förseelse och det finns förmildrande omständigheter, säger Christian Persson, ordförande i Hälle IF.

Han syftar på ett krångligt tekniskt system som är på engelska, ett språk som Meraf Bahta har små kunskaper i.

– Sedan är det viktigt att markera att hon inte är misstänkt för att ha tagit några otillåtna preparat. Hon har testats 19 gånger det senaste året och över 100 gånger sedan hon kom till Sverige, säger Persson.

Hälles ordförande är liksom föreningen optimistisk och tror på ett friande.

LÄS MER: Alla artiklar om Meraf Bahta

Här är Hälle IF:s brev

Meraf – en överträdelse mot vistelserapporteringsregler, inte doping

Hälle IF vill med anledning av Riksidrottsförbundets dopingkommissions rekommendation, att ge Meraf Bahta ett års avstängning, här ge ett förtydligande och vårt fulla stöd till Meraf.

Meraf Bahta utreds för en överträdelse av reglerna för vistelserapportering vilket i sig klassas som en överträdelse mot dopingreglerna men det innebär INTE att Meraf är misstänkt för doping. Meraf har under det senaste året testats 19 gånger och är bevisligen inte dopad.

Meraf har, av olika anledningar, fått tre prickar i sin vistelserapportering och utreds därför av dopingnämnden för överträdelse mot det regelverk som gäller vid vistelserapportering. Däremot har Meraf inte undvikit dopingkontroller och har inte heller avvikit från någon kontroll. Hennes tränare, landslagsledningen och övriga intressenter har hela tiden kunnat veta vart Meraf befunnit sig. Vi hoppas såklart på ett frikännande i dopingnämnden och att få en rättvis bedömning, till skillnad från hur dopingkommissionen hanterade ärendet, vars ordförande uttalade sig dömande kring det sekretessbelagda ärendet innan det hade tagits upp för behandling av kommissionen.

Vi som förening står bakom Meraf Bahta och stöttar henne till fullo.

Hälle IF

2018-11-15 Ljungskile