Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

201025 Samuel Tsegay, Hälle IF, jublar över vinsten efter  herrarnas final i 10km i terräng-sm den 25 oktober 2020 i Stockholm. Bild: JESPER ZERMAN
201025 Samuel Tsegay, Hälle IF, jublar över vinsten efter herrarnas final i 10km i terräng-sm den 25 oktober 2020 i Stockholm. Bild: JESPER ZERMAN

Hällelöparen Samuel Tsegays jakt på OS-plats – en ny kamp mot klockan

Hängde det bara på resultatet skulle Samuel Tsegay redan kunna börja packa väskan för sommarens olympiska spel i Tokyo. Fast det saknas fortfarande en viktig sak i bagaget – ett svenskt medborgarskap.

Den sportsliga delen ordnade Tsegay i helgen under ett maratonlopp i italienska Siena, fem mil söder om Florens. Där sprang han, på ett gammalt nedlagt flygfält, i mål som åtta på tiden 2.06,53. Därmed kapade han en halv minut på sitt eget personbästa, trots krampkänningar.

– Han har tränat bra så det var hyfsat, men det finns nog mer att ta. Det var kallt, blåsigt och regnigt och med tanke på att han höll igen efter krampkänningarna så jag tror absolut att det går att springa fortare, säger Ulf Friberg, hans tränare i Hälle och landslaget.

Hade 33-årige Tsegay varit svensk medborgare hade det också varit ett präktigt svenskt rekord, tre minuter och tio sekunder bättre än nuvarande rekordinnehavaren, Hälleikonen Mustafa Mohamed.

Hur långt skulle det kunna räcka i Tokyo?

– Om det är så att han får chansen så tror jag det finns chans på medalj, men i motsats till många andra grenar så är maratonloppet oerhört öppet och mycket kan hända och där ett 20-tal löpare är att betrakta som tänkbara medaljörer.

Eritreafödde Samuel Tsegay är ingen nykomling i löpareliten. På meritlistan finns bland annat en silvermedalj på halvmaraton-VM 2014 med 59,21, knappt två minuter bakom världsrekordet, samt flera topplaceringar vid internationella mästerskap på halvmaraton och i terränglöpning. I Sverige har han bland annat tagit SM-guld på flera distanser.

Tsegay bor sedan 2018 i Sverige tillsammans med Samrawit Mengsteab, och parets barn. Mengsteab, en annan av Hälles främsta löpare, är för sin del svensk medborgare sedan 2017 liksom parets döttrar som är födda i Sverige. Han kan därför söka och beviljas medborgarskap efter tre år vilket egentligen är i augusti varför Tsegay, Hälle IF och friidrottsförbundet hoppas på en snabbare hantering.

Om migrationsdomstolen säger ja under våren pekar allt på att Hällelöparen kan dra på sig den svenska landslagströjan och förbereda en start i OS.

En ansökan om snabbare hantering lämnades i höstas, men då blev det nej. Det har nu överklagats, dels med hänvisning att Tsegay på grund av familjesituationen ändå kommer få ett medborgarskap, dels för att han tillhör världseliten i maraton.

Efter ett positivt besked från domstolen krävs dock ytterligare ett godkännande, från det internationella friidrottsförbundet, World Athletic.

– Men tiden går och för varje dag minskar chanserna. Ärendet har sin gång och det har gått att snabba på ett beslut tidigare, men det är andra tider nu. Jag vill inte spekulera, men vi ger inte upp hoppet, säger Ulf Friberg.