Träning. Killarna i Haif tar en drickpaus samtidigt som tränaren Anders Hertz går igenom nästa bollövning. Kraven för att spela match är enkla – var med på träningen och spela innebandy.
Träning. Killarna i Haif tar en drickpaus samtidigt som tränaren Anders Hertz går igenom nästa bollövning. Kraven för att spela match är enkla – var med på träningen och spela innebandy.

Här är laget där alla får spela

Möt laget där toppning är ett helt främmande inslag.

ANNONS
|

Flera av spelarna vet inte ens vad det betyder. Tränarna vill knappt ta ordet i sin mun. Möt laget där toppning är ett helt främmande inslag.

Det är innebandyträning i Norgårdenskolans idrottshall och säsongen närmar sig sitt slut. Men spelarna i Haifs 03/04-lag har en energi och spelglädje som om den precis hade dragit igång.

Spelarna är födda mellan 2003 och 2005, och just den här träningen finns även en 06:a med som extramålvakt. Trots det verkar sammanhållningen och lagkänslan vara mycket god. Det gnälls inte om någon passar fel och de äldre spelarna tycks inte se ner på de yngre.

ANNONS

– Här finns inga tuffa killar och alla är väldigt goa mot varandra. Det är alltid lugnt och sansat på träningarna och de har skoj, säger tränaren Michael Larsson.

Det handlar just om det, att ha kul. Michael berättar att han och alla kring laget är emot all form av toppning i unga åldrar.

– Om killarna är med och tränar får de även spela match. Visst kan det bli lite rörigt om vi åker med 16 killar till en match, men alla ska få vara med och spela. Jag tror att det gör att vi får behålla dem längre i laget. Får du bara sitta på bänken säger det sig självt att det är lätt att tappa sugen. Att känna sig delaktig är viktigt, säger han.

Kan det inte ens hända om ni ligger under i slutet av matchen?

– Nej, vi rullar alltid runt. Därför försöker vi ha så jämna femmor som möjligt så att ingen sticker ut.

När spelarna får frågan vad de tycker om toppning har inte alla koll på vad det är för något, just kanske för att det inte förekommer i laget. Men målvakten Charlie Bodahl Berglund vet vad det är och har bestämda åsikter.

ANNONS

– Det är dåligt och kan bara sluta negativt. Alla ska få en chans att spela. Får man inte vara med kan man inte heller bli bättre, säger han.

Och när de andra får begreppet förklarat för sig är de inne på samma linje.

– Det blir ju tråkigt för de andra som inte får spela, säger Gabriel Anderberg och får medhåll av Eric Larsson och Alexander Larsson.

– Ja, det blir lite oschyst, säger de.

Inför säsongen stod det klart att det inte skulle bli någon renodlad 03-serie i distriktet vilket gjorde det omöjligt för Haif att hålla fast vid sin princip om att låta alla spela. Laget spelar i stället i en 04-serie där man bara får använda sig av tre 03:or per match.

– Det gör att några hela tiden får stå över, men vi försöker fördela det så rättvist som möjligt. Vissa i laget idrottar väldigt mycket, och då gör det kanske inget om de står över någon match då och då, säger Michael Larsson.

Och ser man till resultaten verkar Haif ha hittat en vinnande väg.

– Så sent som för ett år sedan förlorade vi i stort sett varje match. Den här säsongen har vi nästan vunnit allt. Killarna har utvecklats och blivit bättre av det här.

ANNONS
ANNONS