Här är stjärnorna att hålla koll på i OS

En elvaårig skateboardstjärna och en 50-årig dressyrveteran, en simkung och en gymnastikdrottning från USA – och två japanska hemmahopp. Det är några av stjärnorna att hålla ögonen på under OS-veckorna i Tokyo i sommar.

ANNONS
|
Caeleb Dressel kan bli sommarens OS-kung.
Caeleb Dressel kan bli sommarens OS-kung. Bild: Lee Jin-man

Caeleb Dressel, USA, simning

Allt talar för att amerikanen blir en av megastjärnorna i OS och det har redan spekulerats i om han kan tangera landsmannen Michael Phelps rekord, nämligen det från Peking 2008 då den förre simkungen tog åtta guld. I VM har 23-årige Dressel redan skrivit historia. 2017 tangerade han ett annat Phelps-rekord (sju VM-guld) och i år blev Dressel först att ta åtta medaljer i ett och samma världsmästerskap.

Carolina Marín bryter den asiatiska dominansen i badminton.
Carolina Marín bryter den asiatiska dominansen i badminton. Bild: Mark Schiefelbein

Carolina Marín, Spanien, badminton

Spanjorskan blev i Rio den första icke-asiatiska spelaren att vinna OS-guld i damernas singel. Marín har på köpet blivit ett stort namn i framför allt badmintontokiga länder som Indien och Indonesien (tänk J-O Waldners status i Kina) och hon avslutade fjolåret som regerande mästare i OS, VM och EM. En korsbandsskada i januari tvingade dock Marín till ett tävlingsuppehåll i sju månader, men nu är 26-åringen tillbaka med sikte på att försvara sitt guld i Tokyo.

ANNONS
World Karate Federation, World Championships, individual men Kata. Image shows Ryo Kiyuna (JPN).
World Karate Federation, World Championships, individual men Kata. Image shows Ryo Kiyuna (JPN). Bild: FLORIAN ERTL

Ryo Kiyuna, Japan, karate

När Ryo Kiyuna började utöva karate kunde han inte ens drömma om att få vara med i ett OS. Men nu får han det, till råga på allt hemma i Japan när sporten är en av fem nya på tävlingsprogrammet. Som trefaldig världsmästare är Kiyuna ett av hemmanationens stora guldhopp, men för karaten verkar tiden i det olympiska rampljuset bli kort. Redan till Paris 2024 ser sporten ut att försvinna från OS.

Simone Biles gör sitt andra – och troligen sista – OS i sommar.
Simone Biles gör sitt andra – och troligen sista – OS i sommar. Bild: Matthias Schrader/AP/TT

Simone Biles, USA, gymnastik

Allt som Simone Biles gör slutar med guld. Ja, nästan i alla fall. I VM tidigare i år tog amerikanskan fem guld, men i OS i Rio fanns faktiskt en liten plump i protokollet när Biles förutom sina fyra guld fick nöja sig med brons på bommen. Vid 22 års ålder är den fenomenala gymnasten redan en legendar, men nu är den sista showen troligen nära. Biles har tidigare deklarerat att OS i Tokyo – där ett nytt guldregn sannolikt väntar – blir avslutningen på karriären.

Eliud Kipchoge har ett OS-guld att försvara.
Eliud Kipchoge har ett OS-guld att försvara. Bild: Ronald Zak/AP/TT

Eliud Kipchoge, Kenya, friidrott

Kenyanen skapade stora rubriker i oktober när han blev först att springa 42 195 meter under drömgränsen två timmar. Upplägget i Wien, med bland annat följebil och en mängd farthållare, gör att tiden 1.59.40 inte gäller som världsrekord. I Sapporo, dit maratonloppen har flyttats på grund av den förmodade hettan i Tokyo, lär det inte gå lika fort när Kipchoge har ett guld från Rio att försvara.

ANNONS
Isabell Werth gör sitt sjätte OS i Tokyo.
Isabell Werth gör sitt sjätte OS i Tokyo. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Isabell Werth, Tyskland, ridsport

Tio OS-medaljer varav sex guld – men den tyska dressyrdrottningen är inte mätt trots att hon har hunnit fylla 50 år. I Tokyo gör Werth sitt sjätte olympiska spel, troligen sittande på hästen Bella Rose som är hennes förstaval. Werth har tagit fem av sina sex guld i lag, men visar fin form med drygt ett halvår till OS. Så sent som i helgen vann hon världscuptävlingen i Salzburg.

Houstons James Harden kan behövas i USA i OS i sommar.
Houstons James Harden kan behövas i USA i OS i sommar. Bild: Eric Gay/AP/TT

James Harden, USA, basket

30-åringen var en av många saknade stjärnor när USA sensationellt slutade sjua i VM i höstas. I OS har USA vunnit tre raka guld och Houstonspelaren Harden, NBA:s överlägset bäste poängplockare den här säsongen, är en som har uttryckt en vilja att återvända till landslaget i Tokyo. LeBron James verkar mer tveksam. Superstjärnan fyller snart 35 år och hans Los Angeles Lakers tros gå långt i NBA-slutspelet. Frågan är om James i så fall har ork även för OS.

Rayssa Leal är bara 11 år, men siktar på OS i Tokyo.
Rayssa Leal är bara 11 år, men siktar på OS i Tokyo. Bild: Leo Correa/AP/TT

Rayssa Leal, Brasilien, skateboard

Rayssa Leal är 11 år och siktar på att nå OS. Jo, ni läste rätt. Till skillnad från i till exempel gymnastik finns ingen åldersgräns när skateboard kliver in i den olympiska familjen, vilket har öppnat dörren för flera riktigt unga stjärnor. Brasilianskan, född 2008, är i nuläget tvåa på OS-rankingen i damernas "street"-klass. Filmer där hon bjöd på imponerande tricks blev virala redan när Leal var nio år och i dag har hon nästan en halv miljon följare på Instagram.

ANNONS

Rory McIlroy är redo för OS-debut – för Irland.
Rory McIlroy är redo för OS-debut – för Irland. Bild: Kamran Jebreili/AP/TT

Rory McIlroy, Irland, golf

Inför OS i Rio hade nordirländaren ett dilemma: Vilket land skulle han tävla för? Det lutade först åt Storbritannien och svängde sedan till Irland innan McIlroy till slut var en av flera spelare som, med hänvisning till Zikaviruset, valde att tacka nej till OS. Men i Tokyo vill den långtslående världstvåan vara med och slåss om medaljerna – och han tänker göra det i Irlands gröna färger.

Naomi Osaka blir ett hemmahopp i OS i Tokyo.
Naomi Osaka blir ett hemmahopp i OS i Tokyo. Bild: Andy Wong/AP/TT

Naomi Osaka, Japan, tennis

Osaka föddes i Japan men flyttade med familjen till USA när hon var tre år. Med dubbla medborgarskap hade Osaka precis som McIlroy ett beslut att fatta inför OS – och för den 22-åriga världstrean föll valet på Japan. Därmed blir Osaka, grand slam-vinnare i US Open i fjol och Australian Open i år, ett av många japanska medaljhopp i Tokyo.

Noah Lyles efter VM-guldet på 200 meter.
Noah Lyles efter VM-guldet på 200 meter. Bild: Martin Meissner/AP/TT

Noah Lyles, USA, friidrott

Usain Bolt lämnade ett tomrum efter sig som blir svårt, för att inte säga omöjligt, att fylla inom friidrotten. 22-årige Noah Lyles har en lång bit kvar, men han är i alla fall både snabb och en showman. Amerikanen imponerade stort i Diamond League i somras – efter 19,50 på 200 meter är han fyra genom tiderna – och i VM i Doha blev det programenligt guld på både 200 och korta stafetten.

ANNONS
Janja Garnbret tog tre VM-guld tidigare i år.
Janja Garnbret tog tre VM-guld tidigare i år. Bild: Jae C. Hong/AP/TT

Janja Garnbret, Slovenien, klättring

Klättring är ytterligare en sport som får OS-debutera i Tokyo. Det tackar Janja Garnbret för. Den 20-åriga slovenskan tog tre av tre möjliga guld i VM och Olympic Channel har utnämnt henne till en av världens mest dominanta idrottare för närvarande. I OS står dock bara ett guld på spel för klättrarna, i en kombinationstävling bestående av de tre disciplinerna bouldering, lead och speed.

Carl Göransson/TT

ANNONS