Här är vinnarna på Idrottsgalan

Under måndagen hölls Idrottsgalan och priser för prestationer under 2019 delades ut. Här är alla vinnare som prisades på Globens scen.

ANNONS
|

LÄS MER:Tove Alexandersson vinner Jerringpriset

Bild: MAXIM THORE

Årets ledare

0
Den som fick gå upp på Globens scen under Idrottsgalan och ta emot priset årets ledare blev fotbollslandslagets förbundskapten, och den förre Häcken-tränaren, Peter Gerhardsson.


– Jag är både rörd och tacksam, säger han från scenen.


Gerhardsson ledde i somras landslaget till VM-brons i Frankrike – där laget bland annat slog ut storlaget Tyskland och besegrade England i bronsmatchen.


Övriga nominerade i kategorin var Håkan Carlsson (orientering), Rikard Grip (längdskidor) och Vésteinn Hafsteinsson (friidrott).
Bild: MAXIM THORE

Årets lag

0
Priset årets lag gick till stafettlaget i längdskidor, med Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Frida Karlsson, som i vintras vann Sveriges första stafettguld på VM på damsidan.


På plats för att ta emot priset var Stina Nilsson och Frida Karlsson.


– Det är en stor grupp människor bakom det här priset och vi vill tacka alla er, säger Karlsson.


De övriga nominerade i den kategorin var damstafettlaget i orientering, fotbollslandslaget (damer) och bowlarna Josefin Hermansson och Jenny Wegner.
Bild: MAXIM THORE

Årets nykomling

0
Priset, som delades ut av den förra handbollsspelaren i landslaget och Sävehof, Loui Sand gick till Frida Karlsson – som fick ta emot sitt andra pris för kvällen.


Hon slog igenom under VM i Seefeld där hon som junior åkte hem tre medaljer (stafettguld, silver på tio kilometer klassiskt och brons på tremilen).


– Min resa in i världseliten gick verkligen fort. Jag blev femma i den inledande skiathlonen på VM vilket är ett helt fantastiskt resultat. Ändå gick jag därifrån och grämde mig att jag inte spände bågen. De kommande tävlingarna gjorde jag det, säger hon.


– Vi ses i spåren framöver, avslutar Karlsson, som sedan november inte får tävla på grund av hälsoskäl.


De andra nominerade till priset var längdhopparen Tilde Johansson, fotbollstalangen Alexander Isak och bordtennisspelaren Truls Möregårdh.
Bild: MAXIM THORE

Årets kvinnliga idrottare

0
Vinnare i kategorin blev orienteringsstjärnan Tove Alexandersson, som under VM i Norge tog hem alla tre guld som gick att vinna.


– Det känns jättehedrande att få det här priset. Sverige har så många fantastiska kvinnliga idrottare och jag hoppas vi kan inspirera till idrott och att allt är möjligt, säger hon.


Övriga nominerade i kategorin var simstjärnan Sarah Sjöström, längdskidåkaren Stina Nilsson och skidskytten Hanna Öberg.
Bild: MAXIM THORE

Årets manliga idrottare

0
Det blev Daniel Ståhl som fick gå upp på scenen i Globen och ta emot priset som årets manliga idrottare. Han vann VM-guld i höstas, Diamond League-finalen och var världens överlägset bästa diskuskastare under 2019.


– Jag är jättestolt över det här priset, verkligen, säger Ståhl och hyllade i talet sin tränare Vésteinn Hafsteinsson.


I kategorin var även stavhopparen Armand Duplantis, skateboardåkaren Oliver Rozenberg Hallberg och orienteraren Gustav Bergman nominerade.
Bild: MAXIM THORE

Årets prestation

0
Priset delades ut av Tobias Forsberg, den tidigare Leksandspelaren som för ett drygt år sedan blev förlamad när han åkte in i sargen i en match, och flickvännen Filippa Norr Richloow.


Den som fick ta emot priset blev Mattias Falck som 2019 blev den förste bordtennisspelare som inte är kines att ta sig till VM-final sedan 2003. Han lämnade mästerskapet med ett silver.


– Jag är väldigt glad att pingisen fått lite mer uppmärksamhet och syns lite mer efter min prestation, säger Falck.


Övriga nominerade i kategorin var stavhopparen Angelica Bengtsson, skidåkaren Stina Nilsson och skidskytten Hanna Öberg.



Bild: MAXIM THORE

Bragdguldet

0
Det blev klart redan i december men under måndagens gala fick Tove Alexandersson ta emot bragdguldet.


– Det känns otroligt stort att få ta emot det här priset. Jag har haft ett helt fantastiskt år och uppnått alla de drömmar jag hade inför året, säger hon.
Bild: MAXIM THORE

Svenska Idrottsakademins Hederspris

0
Utmärkelsen gick till golfaren Annika Sörenstam – en av Sveriges bästa idrottskvinnor genom tiderna.


– Det här hade jag inte förväntat mig, säger en rörd Sörenstam från scenen.


– Sport för oss samman både i framgångar och tragedi. Jag tänkte skicka en hälsning till Kobe Bryant och hans dotter. Livet är skört, säger Sörenstam i sitt tal med hänvisning till söndagens tragiska helikopterolycka där basketlegendaren och hans dotter och sju andra personen omkom.
Bild: MAXIM THORE

Fair play-priset

0
Priset delades ut till mountainbike-cyklisten Jenny Rissveds som vann OS-guld 2016 och därefter drabbades av en depression. 2019 gjorde hon comeback.


– Det här är för mig det finaste pris man kan få, för det är ett pris som sträcker sig bortom siffror och det är ett väldigt viktigt budskap att föra vidare till våra barn, säger Rissveds.
Bild: MAXIM THORE

Sportspegelpriset

0
SVT:s Mats Nyström delade ut priset som gick till skidskytten Sebastian Samuelsson för kampen för en ren idrott och sättet han står upp mot dopning.


– Årets pristagare har blivit utsatt för hot och hat, men framförallt har han hyllats för sin kamp mot den största faran mot idrottens trovärdighet, säger Nyström när han delar ut priset.


– Det känns väldigt hedersamt att ta emot ett pris som inte enbart har med min idrottsprestation att göra. Jag är väldigt stolt att jag stått upp och sagt vad jag tycker. För mig handlar idrott om att utmana mig själv och bryta barriärer. Fusk och dopning hör inte hemma i min idrottsvärld, säger 22-årige Samuelsson och säger också att det inte alltid är enkelt att stå upp för en ren idrott.
Bild: MAXIM THORE

Jerringpriset

0
Galans stora vinnare blev Tove Alexandersson som fick gå upp på scen tre gånger. Sist och störst: folkets pris Jerringpriset.


– Den senaste tiden har jag verkligen känt av vilket otroligt stöd jag fått från så många människor, säger hon.

ANNONS