Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Här kan du följa cykelloppet runt Uddevalla

Över 650 terrängcyklister är anmälda till motionsloppet Uddevalla MTB på lördag.

Cykeltävlingen Uddevalla MTB är i full gång och närmare 650 deltagare trampar de 6,7 milen runt Uddevalla.

- De som åker förbi ser förhållandevis pigga ut trots vädret. Många är ju vana terrängcyklister och vet att det kan vara lite regnigt ibland men banan är vacker och bjuder även på en del överraskningar, säger Bohusläningens Christer Lindgren på plats vid banan.

Överraskningarna är exempelvis den stora metallrampen ner till gatunivå i Hultmans gränd från bron mellan parkeringshusen och den lite annorlunda vätskekontrollen vid MC-klubben Bengalos lokaler på Ramseröd.

- Det serveras både vatten, sportdryck och faktiskt lättöl. Många av cyklisterna skrattar och tycker att det är en kul grej. Jag vet att i Marcialonga i Italien bjuds skidåkarna på rödvin, det här är väl en svensk motsvarighet, säger Christer Lindgren.

Christer är alldeles strax på väg in till redaktionen med intervjuer från loppet och fotografen Andreas är i full färd med att ta bilder på cyklisterna.

- Andreas kröp precis upp i leran i skogen för att få lite fräcka lerbilder på de som cyklar, säger Christer Lindgren.

Den kuperade 67 kilometer långa banan kan uppfattas som ganska lättcyklad, men den kan emellanåt vara ganska krävande – och på sina håll riktigt spektakulär.

– Man ska inte underskatta banan som har drygt 1 000 höjdmeter. Om man trycker på lär det kännas rejält i benen efteråt, säger Martin Noord, en av arrangörerna för Uddevalla MTB som är ett motionslopp – ingen tävling.

– Det kommer förstås att finnas en resultatlista, men det är ingen tävling, betonar Noord.

Evenemanget krockar dessutom med MTB-SM så elitåkarna väljer inte Uddevalla i första hand, men några rutinerade åkare ska enligt arrangörerna vara anmälda.

Om väderprognosen pekar mot sol och uppehåll finns en möjlighet att arrangörernas gräns på 700 deltagare kan nås. Redan drygt 650 är mycket bra för ett nystartat lopp.

– Vi är mycket nöjda och landar nog mellan 675 och 700. Från början satte vi målet på 500 och det hade vi redan innan anmälningstiden gick ut, säger Martin Noord som regelbundet studerar väderlekssajterna. Bra väder kan ge en extra skjuts på efteranmälningarna som senast skulle vara inne innan midnatt mellan torsdag och fredag.

Startfältet delas in i fyra grupper där den första gruppen, med de snabbaste deltagarna släpps i väg i omgångar om 40 cyklister åt gången, från klockan 10.00 till 10.30 då siste cyklist lämnar Glimmingen.

Banan går på stigar, grusvägar och kortare sträckor på asfalt. Banläggningen förutsatte godkännande av många markägare och boende varför flera delar av sträckan bara är tillgängliga på lördag.

Från startplatsen på Glimminge motorstadion går resan via Rosseröd, Vindsvalans motionsspår ner mot Köperöd, Forshälladalen, Häljeröd och vidare ut mot kusten till Dramsvik. Därifrån via Ammenäs till Sundstrand där deltagarna efter fem mil möts av en stigning på 94 höjdmeter där arrangörerna tar tid på alla deltagare för dem som vill mäta sig mot varandra.
 

 

Sedan väntar Lindesnäs, Gustafsberg och sedan bryggan på strandpromenaden. På grund av avstängningarna kring Bäveån tvingas arrangörerna till några mindre förändringar. Bland annat leds loppet via Badhusparken över Västerbron och sedan via kastanjeallén i parken vid Kampenhof.

Därifrån fortsätter cyklisterna till Willys parkeringshus som de sedan lämnar på en specialbyggd ramp ned till Hultmans gränd och vidare upp mot Kungstorget. Från centrum går sedan den avslutande sträckan mot Ramseröd och tillbaka till Glimmingen som också är platsen för målgång.

Vissa sträckor kommer att stängas av för trafik, bland annat strandpromenaden mellan Rödön och Västerbron. De som tänkt sig en lördagspromenad kommer att få välja en annan plats. Gående som kommer vid Bodele och Skeppsviken kommer att hänvisas till den södergående delen av Göteborgsvägen över Hästepallarna.

På andra sträckor får deltagarna följa trafikreglerna som alla andra. De som inte deltar i loppet, men som ändå tänker sig att finnas eller färdas i dessa områden under loppet får dock räkna med intensiv trafik.

Arrangörerna har för sin del uppmanat deltagarna att visa hänsyn mot trafikanter, boende, publik och andra deltagare. På de sträckor de sträckor som går på gångvägar och utför kan deltagarna komma upp i ganska höga hastigheter varför även åskådare bör vara uppmärksamma. Den gångna helgens olycka i Jönköping där en äldre kvinna skadades svårt efter en kollision med en cyklist som deltog i en triathlontävling är ett varnande exempel.

– Det finns ett par partier där man måste iaktta extra försiktighet, säger Martin Noord som också uppmanar alla att följa funktionärernas hänvisningar.

Här bilder från en del av tävlingssträckan även om vissa delar körs i motsatt riktning mot lördagens tävling.