Malin Baryard Johnssons tidigare hästskötare har sadlat om. Nu är Sara Johansson sportchefen som välkomnar världseliten till GCT-hoppningarna på Stockholms stadion.
Malin Baryard Johnssons tidigare hästskötare har sadlat om. Nu är Sara Johansson sportchefen som välkomnar världseliten till GCT-hoppningarna på Stockholms stadion.

Hästskötaren som sadlade om till sportchef

I många år var det hennes jobb att hålla ryttarstjärnan Malin Baryard Johnssons hästar i toppskick. Sedan dess har Sara Johansson sadlat om. Nu är hon sportchefen som i veckan välkomnar världseliten till GCT-hoppningarna på Stockholms stadion.

ANNONS
|

Göteborg har en trimmad organisation som sköter de årliga världscuptävlingarna i Scandinavium, kring första advent varje år lockar den internationella hästshowen storpublik till Friends arena och sommartid är Falsterbo i fokus för de ridsportintresserade.

Från och med i år och fyra år framåt blir Global Champions Tour och Global Champions League stående inslag som det fjärde tunga ridsportevenemanget i Sverige.

Sara Johansson har en nyckelroll som sportchef – och i det uppdraget har hon stor nytta av åren som hästskötare.

Många år som hästskötare

Från 2006 till 2013 jobbade hon åt Malin Baryard Johnsson.

- Det är världens roligaste jobb men det är också ganska slitigt. Jag är hästtjej och att få jobba med hästar dygnet runt är jättekul, men det är ett rätt tungt jobb för kroppen och mycket resande, säger hon.

ANNONS

Mycket av det hon lärde sig om branschen som hästskötare hos Baryard Johnsson, tar hon med sig in i jobbet som sportchef.

- Det är världens bästa skola att jobba med hästar på det sättet. Man lär sig allt, från att ta ansvar till att planera resor, till att se till att hästarna kan prestera på topp. Särskilt i det här jobbet har man ett annat perspektiv eftersom man vet hur det är att jobba bakom kulisserna. Man kan se det från ryttarnas perspektiv på ett annat sätt, säger hon.

GCT och GCL är tävlingarna som sedan några år nått hög status bland ryttarna, inte minst för de höga prissummorna. Den individuella vinnaren i varje deltävling är garanterad drygt en miljon kronor.

Världens bästa på plats

- Det är världens bästa ryttare i världens mest prestigefyllda hoppliga. Alla ryttare vill rida den, säger Sara Johansson.

ANNONS

TT: Din roll?

- Det är ganska brett. I allt som har med ryttarna och hästarna att göra har jag ett finger med i, på ett eller annat sätt, säger hon.

Global Champions Tour startades som en utbrytarliga i liten skala 2006, men har sedan dess växt enormt.

"Rätt konservativ"

Det uppskattas inte av alla inom sporten.

- Det är klart att vi konkurrerar om sponsorer och i viss mån om samma publik. GCT ses som en konkurrent till världscupen, Nations Cup (nationshoppningar) och andra tävlingar. Men man kan se det på olika sätt. Prispengarna gör att en del ryttare kan behålla sina topphästar och hålla sig kvar på högsta nivå. I slutändan är det fler stora tävlingar för ryttarna att välja mellan.

- Ridsporten kan vara rätt konservativ, en del tävlingar har sett likadana ut i 40 år. GCT har ett koncept som utvecklat sporten och som ryttarna gillar, säger Sara Johansson.

ANNONS

TT: Och den svenska publiken?

- Första gången man gör något är det alltid en utmaning eftersom den breda idrottspubliken kanske inte vet vad GCT är eller hur det fungerar. Tittar man på Göteborg, Friends och Falsterbo vet folk vad de får.

TT: Biljettförsäljningen?

- Det går bra, men vi skulle vilja sälja lite till. Ridsportfolket kommer, men det är lite svårt att nå ut till övriga så här det första året.

TT
Fakta: Sara Johansson

Född: 1982 i Halmstad.

Bor: Utanför Norrköping.

Jobbar med: Sportchef för Global Champions Tour- hoppningarna och Stockholm Horse Week.

Tidigare uppdrag: Projektledare Swedish Riders Trophy, ridsportansvarig på Gina Tricot, projektledare för GHS TV.

Främsta minne: VM i Kentucky när Malin Baryard Johnsson var dubbelt felfri med Actrice i nationshoppningen.

Aktuell: Håller i det sportsliga när ridsportens hoppelit samlas på Stockholms stadion för den åttonde deltävlingen i Global Champions Tour och Global Champions League.

Fakta: Här avgörs GCT och GCL

Doha, 28 februari-2 mars. Vinnare: Julien Epaillard, Frankrike.

Mexico City, 11-13 april. Vinnare: Jérôme Guery, Belgien.

Miami Beach, 18-20 april. Vinnare: Pieter Devos, Belgien.

Shanghai, 3-5 maj. Vinnare: Danielle Goldstein, Israel.

Madrid, 17-19 maj. Vinnare: Martin Fuchs, Schweiz.

Hamburg, 29 maj-1 juni: Vinnare: Daniel Deusser, Tyskland

Cannes, 6-8 juni. Vinnare: Niels Bruynseels, Belgien.

Stockholm, 14-16 juni.

Cascais-Estoril, 20-22 juni.

Monaco, 27-29 juni.

Paris, 5-7 juli.

Chantilly, 12-14 juli.

Berlin, 26-28 juli.

London, 2-4 augusti.

Valkenswaard, 9-11 augusti.

Rom, 6-8 september.

S:t Tropez, 12-14 september.

Montreal, 20-22 september.

New York, 27-29 september (final).

Prag, 21-24 november (play off).

Fakta: Värt att veta om GCT och GCL

+ Parallellt med varje individuell deltävling i Global Champions Tour avgörs en lagtävling, Global Champions League. 16 lag deltar. Tävlingen avgörs för fjärde året och varje lag måste innehålla en ryttare under 25 år.

+ Global Champions Super Grand Prix avgörs i Prag 21-24 november. Den är öppen för samtliga vinnare i de 19 deltävlingarna plus de bästa tvåorna om samma ryttare vinner fler än en deltävling. Dessutom avgörs lagtävlingen i Prag. Totalt är prissumman på närmare 130 miljoner kronor.

+ Nederländaren Jan Tops, OS-guldmedaljör i lag 1992, grundade GCT 2006. Den första upplagan innehöll fem deltävlingar. Den har sedan dess växt betydligt och lockar numera världens bästa ryttare och hästar.

+ New York, Stockholm och Montreal är nya arrangörsstäder 2019.

+ Rolf-Göran Bengtsson vann GCT 2016 på Casall och är hittills enda svenska ryttare att bli mästare. Bengtsson vann tre deltävlingar. Han var även tvåa 2012 och 2014 samt trea 2015.

+ Britten Scott Brash och australiskan Edwina Tops-Alexander är tvåfaldiga mästare.

+ Britten Ben Maher är regerande mästare.

+ Peder Fredricson, Malin Baryard Johnsson, Henrik von Eckermann och Evelina Tovek är de svenska stjärnorna i startfältet i Stockholm.

ANNONS