Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HÄR FALLER BAHTA. Amerikanskan Colleen Quigley fällde och satte oavsiktligt spikskorna i Hällelöparen

Hårt VM-fall för Hälles Meraf Bahta

Det såg bra ut. Då föll Hälles Meraf Bahta plötsligt handlöst till marken.

Inomhus-VM i Birmingham i England blev inte vad den bohuslänska världsstjärnan hade hoppats på. Hälle hade två löpare, Bahta och Lin Nilsson till start under lördagen i varsitt försöksheat på damernas 1500 meter. Först ut var Bahta, som hade sprungit 3000 meter på torsdagen och då drabbats av håll under den sista kilometern. På fredagen var hon fylld av revanschlust och kände sig i bra form så fanns det alla chanser på både final och en framskjuten placering på 1500 meter.

Loppet såg också bra ut inledningsvis då Bahta positionerade sig perfekt och hade slagläger inför avslutningen. Som är så mycket viktigare inomhus än utomhus, då det är trångt på inomhusovalen vilket också skulle bevisas.

Amerikanskan Colleen Quigley sprang helt enkelt för nära och slog helt enkelt ett ”fälleben” på Hälletjejen. Bahta hade inte en chans att undvika fallet och det blev inte bättre av amerikanskan tryckte in sina spikskor i Bahtas lår.

Bahta var totalt förkrossad, inte bara för smärtan, utan också för att vara borta från finalen.

Tränaren Ulf Friberg bad att få titta på videon från incidenten och då tyckte domaren att hon fälldes bakifrån och inte fick en rättvis chans att ta en finalplats. Därför tilldelades hon en extraplats i finalen utan att någon diskvalificerades.

Innan dess fick hon dock sys med sex stygn, något som borde vara hämmande för Bahta i finalen.

I heatet efter Meraf sprang Linn Nilsson och trots ett bra lopp 4.10,36, hennes näst bästa tid hittills, räckte det inte till final, men en klart godkänd insats av VM-debutanten.

– Jag är nöjd med mitt lopp. Jag fick en bra resa på innerbanan hela vägen utan knuffar, sa Linn som var knappt tre sekunder från en final.

I finalen kom en omplåstrad Meraf Bahta till start i en final som startade i mycket lågt tempo.

– Jag försökte göra mitt bästa med det gick inte, det känns så tråkigt. Jag kände ingenting av såret under dagen eller på uppvärmningen, men det gjorde ont och spände när jag sprang i spikskorna, framförallt i vaden och i båda knäna, sa Bahta som inte hade en chans att göra sig själv rättvisa i finalen och blev tia på 4.23 och där Genzebe Dibaba från Etiopien vann på 4.05,27.

Bahta som har laddat för mästerskapet under hela vintern åker nu hem innan det bär av till ett läger i USA. Det är där hon skall lägga grunden inför sommarens EM i Berlin. Räkna med att det kommer en revanschsugen Hällelöpare till det mästerskapet.