Livat på läktarna när landslaget möter Tyskland på Friends.
Livat på läktarna när landslaget möter Tyskland på Friends.

Hög stämning på Friends

Stämningen var på topp när damlandslaget för första gången spelar på Friends arena, och dessutom inför rekordstor publik. Flera timmar innan avspark samlades fans för att köpa matchtröjor eller prata med Lotta Schelin.

ANNONS
|

Det Svenska fotbollförbundet har marknadsfört träningsmatchen mot Tyskland som "rekordmatchen". Ambitionen har varit att slå det 17 år gamla publikrekordet mot Schweiz på Råsunda och det lyckades man med god marginal göra: 2002 kom drygt 20000 för att se damerna, i dag är över 30000 biljetter sålda.

Och det var bra drag runt arenan även flera timmar innan avspark: kön till att få en autograf med Lotta Schelin var lång, överallt syntes gula matchtröjor – samt någon enstaka tysk dito – samtidigt som Sean Banan dånade ur högtalarna.

"Trenden vänder nu"

- Äntligen, Sverige behöver ett nytt publikrekord, jag tror det blir en start för att många fler kommer att komma på matcherna, säger Mariethe Larsson, som rest från Linköping för att se matchen tillsammans med Astrid Lundin och Sigrid Lindström.

ANNONS

- Det känns som att trenden vänder nu, för några år sedan visste många inte ens om att det var en dammatch. Jag tror det här kommer betyda jättemycket, säger Sigrid Lindström.

Det svenska damlandslaget har ännu inte spelat på Friends, och flera av de svenska spelarna har inför matchen pratat om betydelsen av ett stort publikstöd mot Tyskland.

Lotta Schelin, som slutade i landslaget förra året, menar att det inte är en dag för tidigt att damerna lockar så mycket publik.

Finns intresse

- Det är klart att det betyder väldigt mycket. Det är kul för det var en rejäl satsning i marknadsföringen och att det går hem visar att det finns intresse, säger hon.

Klaes Häggström har rest från Dalsland för att se damerna spela tillsammans med sonen David Häggström och barnbarnet Thilda Häggström. Han tror att Nilla Fischers uppmärksammade tal från Fotbollsgalan var en form av vändpunkt.

ANNONS

- Det talet har gett en tändning över hela landet, det är sanningen, säger han.

Rättelse: i en tidigare version uppgavs fel publiksiffra från damlandslagets tidigare publikrekord.

TT
ANNONS