Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/10

Höga hastigheter i lugna vatten

32 ekipage kom till start. Samtliga tog sig i mål under båda dagarnas Smögen offshore race.

Enkelt, genuint och Bohuslänskt. Orden är Anders Blocks, pressansvarig för Smögen offshore race. Han och cirka 100 funktionärer har sett till att tävlingen kunde genomföras för 26:e året.

Det tycks vara ett lyckat koncept. Många av ekipagen återkommer år efter år och när de lämnar Smögen så brukar det vara ett ”ses nästa år” mellan arrangör och tävlande.

Årets race var vädermässigt en lugnt med värmebölja och endast svaga vindar. Det gjorde att alla tävlande tog sig runt och i mål – både under fredag och lördag.

Bäst gick det för Fredrik Ylikoski/Niklas Rundström som var snabbast båda dagarna och blev därmed totalsegrare av de 32 ekipagen i åtta olika klasser. Båten UL100 mättes upp på dryga 70 knop.

– Det var en liten revansch för dem som kraschade förra året, berättar Anders Block.

Hemmaföraren Johan Thorsell från Kungshamn med navigatören Eva Pettersson vann i klassen 3A.

– Det var lugnt väder men svårkört med så många åskådarbåtar. Det är svårt att veta var vågorna kommer ifrån då. Det är på gott och ont när det är lugnt, säger Thorsell som kört Smögen offshore race ungefär tio gånger genom åren.

Det nya jokervarvet fick ett blandat mottagande. Förarna tyckte att det var roligt men för publiken blev det aningen förvirrande.

– Det blev svårt att se ställningen för dem. Det tar vi lärdom av och får utveckla, säger Anders Block.

Antalet tävlande var något färre än tidigare år. Det beror på att VM nyligen gick i Norge och EM kommer senare i sommar. Arrangerande VROM (Västkustens racing och motorbåtsklubb) fick i alla fall höga betyg för årets race.