Herman Raffai försvarade nyligen sin titel som svensk juniormästare i cykelsporten downhill.
Herman Raffai försvarade nyligen sin titel som svensk juniormästare i cykelsporten downhill. Bild: Jon Borgersen

Han blev svensk juniormästare för andra året i rad

Herman Raffai är ett namn att lägga på minnet. Nyligen försvarade han titeln som svensk juniormästare i cykelsporten downhill och nu väntar tuffare konkurrens för Ljungskilebon.

ANNONS
|

– Jag började med cykling redan när jag var liten. Jag har ju alltid bott i Vassbo utanför Ljungskile och det har varit svårt att ta sig till kompisar på annat sätt än med cykel, eftersom det inte finns några bussförbindelser här.

17-årige Herman Raffai cyklade först BMX. Det gjorde han på rampen utanför fritidsgården i Ljungskile. Sedan gick han över till downhill – som kan liknas vid skidsportens störtlopp. Enkelt beskrivit handlar det om att cykla nedför ett berg så snabbt som möjligt.

– Men man cyklar på en kuperad bana genom skogspartier, över rötter och stenar och med mycket svängar och hopp, berättar han.

ANNONS

Deltagarna åker en åt gången på den cirka 2,5 kilometer långa banan. Snabbast tid vinner.

Nått stora framgångar

Herman Raffai tävlar för Hunneberg Sport och Motionsklubb, som håller till på Hunneberg utanför Vänersborg. Han har nått stora framgångar när han tävlat i juniorklasserna.

På förra årets SM, som arrangerades på Åre Bike Park, slog han till med ett guld.

– Det var otippat att jag vann. Jag blev väldigt chockad men samtidigt var det roligt. Nu fick jag en helt annan press på mig. Jag blev "killen som alla ville slå" liksom.

Väl på plats i Hafjell, Norge, var det ingen som kunde rå på fjolårets svenska juniormästare.

– Det blev guldmedalj även i år och det är jag väldigt nöjd med. Att vinna två år i rad känns speciellt, påpekar Herman Raffai som nu har sikte mot nästa års tävlingar.

Tävlar i herreliten

Då väntar dock en förändring. Han kliver nämligen upp och tävlar i herreliten.

– Då kommer jag att få tuffare konkurrens. Jag känner mig tryggare med att jaga underifrån och att inte behöva vara den personen som alla är ute efter, poängterar han.

I framtiden hoppas han att någon gång få chansen att representera Sverige på VM.
I framtiden hoppas han att någon gång få chansen att representera Sverige på VM. Bild: Privat

I maj i år fick Herman Raffai representera Sverige på EM i Portugal i juniorklassen där han slutade på en åttonde plats.

ANNONS

– Dessutom har jag deltagit i två världscupstävlingar under sommaren. Den ena var i Andorra och den andra i Les Gets, Frankrike. Tyvärr lyckades jag inte med något vidare resultat, men det var en nyttig erfarenhet.

Fakta:

Namn: Herman Raffai

Ålder: 17 år

Bor: Vassbo, Ljungskile

Gör: Läser naturvetenskapsprogrammet på Östrabo 1

Intressen: Cykling, fiske och segling

Aktuell med: Blivit svensk juniormästare i cykelsporten downhill

ANNONS