Jenny Alm från Uddevalla och Kroppskultur avgjorde för Sverige i slutsekunderna. Bild: LUDVIG THUNMAN

Alm avgjorde sekunddrama för Sverige

Ett nytt sekunddrama – men denna gång vann Sverige. Jenny Alm skickade in segermålet fram till 22–21 mot Serbien och nu kan Blågult gå vidare med två poäng till nästa runda av handbolls-EM i Frankrike.

|

Efter den dramatiska EM-premiärförlusten mot Danmark (29–30) var Sverige piskat att vinna mot Serbien för att ha chansen att få med sig två poäng till huvudrundan. Detta eftersom Danmark tidigare under söndagen slog Polen och på så sätt får med sig sina två poäng mot Blågult.

Mot Danmark avgjordes allt under matchens fem sista sekunder – nu blev det en ny rysare i franska Nantes.

Serbien startade trevande mot Polen i sin öppningsmatch, men imponerade efter paus och vann till slut klart med 33–26. Mot Sverige var serbiskorna med från start.

Framför allt gick det stå i det svenska anfallsspelet. Serbien spelade ett varierat försvarsspel där de ryckte sönder Sveriges rytm och Blågult hittade inte riktigt någon lösning på det stötande 5–1-försvaret. Vid ställningen 7–7 efter en kvart vann Balkanlaget den följande tiominutersperioden med 6–2.

Trots detta låg Sverige endast under med 11–13 i paus, mycket tack vare mittsexan Anna Lagerquist och målvakten Filippa Idéhn, som kom upp i en räddningsstatistik på 37 procent under den första halvleken. Lagerquist var en jätte på linjen i kamp med det starka serbiska mittlåset och förutom att själv sätta två mål fixade hon även två serbiska utvisningar och en straff i slutskedet av halvleken.

Den avslutningen tog Sverige med sig till upptakten av den andra halvleken. Tre raka mål signerade spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén, Hanna Blomstrand och Olivia Mellegård innebar att Sverige var i ledning med 14–13.

I det läget stod matchen och vägde – det verkade det svenska försvaret och framför allt målvakten Idéhn tröttna på när det var kvarten kvar att spela. Sverige spikade igen i sju minuter och Idéhn hade ett tag över 50 procent i räddningsstatistik i andra halvlek.

Svenskorna lyckades dock inte ta vara på det fina målvaktsspelet fullt ut och även om Sverige ledde med två bollar med tre minuter kvar att spela var ställningen 21–21 när 19 sekunder återstod.

Då klev Jenny Alm fram och skickade in 22–21 med fem sekunder kvar och Sverige tog sina första EM-poäng.

Närmast väntar Polen på tisdag. Vid svensk vinst då går Sverige vidare med två poäng till huvudrundan.