Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
LADDAD. Mikael Appelgren hoppas på revansch mot Egypten i kväll och därmed andraplatsen i gruppspelet.

Appelgren har fått en drömstart i VM

Mikael Appelgren från Uddevalla strålar av självförtroende och hans målvaktsspel hyllas från alla håll under det pågående världs­mästerskapet i Frankrike. Undra på att han trivs med livet.

– Det kan inte vara annat än bra just nu, säger 27-åringen från Uddevalla som bidragit stort till den svenska framgången med seger mot Bahrain, seger mot Argentina och sedan en knapp förlust mot OS-mästarna från Danmark. I onsdagsmatchen mot regerande vice världsmästarna, Qatar studsade landslaget dock tillbaka med ännu en seger.

Där stod Appelgren mellan stolparna i nära 40 minuter och klubbkompisen i tyska Rhein-Neckar Löwen, Andreas Palicka tog hand om resten. De landade på en räddningsprocent på 36 respektive 42. Insatsen var ingen slump – båda finns med i toppen av VM:s målvaktsstatistik. Frankrikes Thierry Omeyer toppar med 43 i räddningsprocent med nordiska trion Mikael Appelgren, Andreas Palicka och Danmarks Niklas Landin, samtliga med 42 procent var efter fyra spelade matcher.

– Jag har faktiskt inte koll, men det är ju kul att vara med där, säger han under torsdagslunchen på spelarhotellet i Paris.

Även om det funnits förhoppningar kring det svenska laget, med fler än tio VM-debutanter, så har spelet och attityden överraskat. Mitt i all entusiasm finns dessutom ett lugn och en harmoni som ytterligare förstärker bilden av ett starkt kollektiv där ett plus ett blivit tre.

– Det kändes inte minst i matchen mot Argentina där vi låg under i början och ändå behöll lugnet och självförtroendet.

Den fina starten har också gjort att fler bitar har fallit på plats.

– Vi hade en fin uppladdning, men det är alltid en annan sak när man kommer in i ett skarpt läge, säger Appelgren, som numera är en av lagets mera rutinerade spelare.

Avsaknaden av rutin i det rekordunga och relativt sett oerfarna laget har bland annat ersatts av en hunger, energi och en känsla att inte ta något för givet.

– Tidigare var det mer självklart att till exempel slå Argentina, men nu går vi med fullt fokus och full uppladdning i varje match, säger han

Framgången har också väckt det mediala intresset för hans person. Tiden hos regerande tyska mästarna har dock vant honom vid rampljuset – och han trivs där.

– Kul att jag har fått ta det steget.

Enligt Mikael Appelgren återstår fler steg att ta – både för honom själv och för landslaget.

Expertkommentatorn, topptränaren och förre förbundskaptenen Per Johansson – även han från Uddevalla – pekar ut Appelgren som en kandidat till någon av platserna som världens topp-tre-målvakter.

– Jättekul att höra, sedan är han ju bohusläning så vi håller ju ihop, haha. Sådant är svårt att se själv, men det motiverar mig att bli ännu bättre. Det gäller att hålla sig ödmjuk och inte sväva i väg. Jag vet att jag har potential och att jag är en väldigt duktig målvakt och har haft en bra säsong, men nästa steg kan ju till exempel vara att kunna leverera mot det bästa motståndet vid stora mästerskap. Det finns förstås detaljer att utveckla, men erfarenheten är också viktigt.

Nu är det Egypten som väntar i fredagens tidiga kvällsmatch med start klockan 17.45.

– Det gäller att ta match för match och behålla samma fina nivå och fokus. Egypten är ett svårare lag än vad många tror, men vi är förstås revanschsugna efter 25–26-förlusten i OS. Bra försvars- och målvaktsspel kommer i alla fall att krävas under resten av turneringen.