Bra betyg för Uddevalladomarna i toppmatchen

Sveriges landslag går bra i handbolls-VM. Det gör de svenska domarna också.

ANNONS

På måndagskvällen ställdes duon Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik för ett riktigt test när de i huvudstaden Berlin dömde hemmanationen Tyskland i toppmötet med Ryssland inför 14 000 åskådare i Mercedes-Benz Arena.

– En fantastisk upplevelse med en helt otrolig inramning och stämning. Vi var förberedda på en tuff och jämn match och så blev det, berättar de för Bohusläningen.

Tyskland hade greppet om matchen och hade en klar ledning i den andra halvleken, men med åtta sekunder kvar kvitterade Ryssland 22–22 (12–10). Tyskland fick en sista chans att avgöra med ett frikast i slutsekunden men det blockerades av ryssarna. Direkt efteråt blev det lite småbråkigt, men Kurtagic/Wetterwik kunde snabbt lugna ner situationen.

ANNONS
Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik dömde Tyskland–Ryssland inför 14 000 åskådare i Mercedes-Benz Arena.
Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik dömde Tyskland–Ryssland inför 14 000 åskådare i Mercedes-Benz Arena. Bild: ANNEGRET HILSE

– Vi hade bra kontroll samt acceptans av både ledare och spelare i båda lagen, så trots matchens betydelse så var det mest bra stämning på planen. Så vi är väldigt nöjda med vår insats i en situations- och händelserik match, där vi fick ta många beslut, framförallt då Ryssland spelade offensivt försvarsspel vilket ledde till mycket man-man-situationer.

På tisdagsmorgonen var det genomgång med domarobservatören som denna gång var ingen mindre än internationella handbollsförbundets regel- och domarchef Ramon Gallego från Spanien. Gallego är själv mångårig domare och teknisk delegat i bland annat sju OS och 21 VM-turneringar.

– Han var nöjd med helheten samt gav oss lite tips på vad vi kan jobba vidare och utveckla i kommande matcher.

På tisdagen dömde duon Serbien-Korea.

– Vi är förberedda på att det kommer bli en match med högt tempo och nu i slutet av gruppspelet är alla matcher av betydelse för placeringar i gruppen. Så nu tar vi med det positiva från gårdagens match samt försöker att vidareutveckla lite smådetaljer, säger dom innan avkast.

Matchen slutade med 21–19-seger till Korea.

Sista matcherna i grupp A spelas på torsdag. På onsdagseftermiddagen kommer också besked om vilka domare som ska byta spelort för att inte döma samma lag för många gånger.

ANNONS