Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Montenegros förbundskapten Per Johansson. Bild: MICHAEL ERICHSEN
Montenegros förbundskapten Per Johansson. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Bredden mot spetsen – Sverige möter Per Johansson igen

Efter två träningsmatcher är Sverige och Montenegro välbekanta med varandra. Nu ställs Per Johansson återigen mot sitt hemland när handbolls-EM går vidare till mellanrundan.

Efter att Sverige slagit Polen i sista gruppspelsmatchen blev de samtidigt klara för mellanrundan i handbolls-EM i Frankrike. Senare på tisdagskvällen förlorade Montenegro mot Frankrike i grupp B men gick ändå vidare tillsammans med Ryssland och värdnationen.

Det innebär att mellanrundans grupp 1 är klar. Och redan på torsdagen ställs Sverige och Montenegro mot varandra. Faktiskt tredje mötet på knappt två veckor mellan nationerna som träningsmatchade i Trollhättan och Göteborg innan EM.

"Som en vanlig match"

Uddevallabördige Per Johansson är förbundskapten i Montenegro men känner personligen inte lika starkt som inför mötet i Trollhättan.

– Det blir nog inte så omvälvande som första gången utan mer som en vanlig match även om jag inte vet hur jag reagerar när vi startar. Jag har fullt upp med mitt, säger Johansson just före avfärd från Nancy till Nantes där mellanrundan spelas.

Kungälvs tränare analyserar Sverige

Tränaren är nöjd med lagets tre inledande matcher. Segern mot Slovenien var nyckeln men efter förluster mot Frankrike och Ryssland blev det noll poäng med i bagaget.

– Vi visade att vi kan pressa de allra bästa. Ryssland och Frankrike är riktigt bra och favoriter att vinna EM tillsammans med Norge och Nederländerna. Vinner vi tre raka nu blir vi femma eller sexa och det är i linje med den målsättning som vi satte upp innan, säger Per Johansson.

Först väntar alltså Sverige som Johansson inte hunnit se så mycket av – än. Pontus Ward Wiklund (tränare i SHE-laget Kungälvs HK till vardags) är videoanalytiker för Montenegro och ska förbereda spelarna inför mötet med Sverige.

Kollektivet – Sveriges styrka

I stora drag vet ändå Per Johansson vad som väntar.

– De har två bra målvakter och "Bella" (Isabelle Gulldén) som spelförare. Som alltid är kollektivet den största svenska spelaren. De har hårdare konkurrens och kan gå runt på fler spelare där vi har mer spets. Det finns för- och nackdelar för båda lagen.

Att Jenny Alm, även hon från Uddevalla, fick avgöra i matchen mot Serbien har väl ingen missat. Fem mål varav det sista i slutsekunderna gav Sverige två poäng med till mellanrundan.

– Det var roligt för henne, att ta det skottet visar på mental styrka. Annars har hon haft det lite upp och lite ner i tuff konkurrens på vänsternio. Sverige har tre alternativ där och jag har bara ett, säger Per Johansson och trycker på skillnaden mellan torsdagens motståndare.

Fakta: Matcherna i mellanrundans grupp 1

6/12: Danmark–Frankrike, Sverige–Montenegro

8/12: Sverige–Frankrike, Serbien–Ryssland

10/12: Danmark–Ryssland, Serbien–Montenegro

12/12: Danmark–Montenegro, Sverige–Ryssland, Serbien–Frankrike