Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Två generationer. Övre raden från vänster: Peter Olofsson, Ralf Jansson, Jerker Blomqvist, Daniel Högström, Jonas Blomqvist. Nedre raden från vänster: Viktor Olofsson, Kasper Jansson, Lukas Blomqvist, Hannes Högström, Henrik Blomqvist.

De har handbollen i generna

Vi samlade fem gamla och välmeriterade Kroppsspelare och deras söner som nu spelar i A-laget. De som är Kropps – den andra generationen.

– Tredje, rättar tidernas mesta Kroppsspelare Jerker Blomqvist med ett leende.

Det är sant. Jerkers pappa och kusinerna Lukas och Viktor Blomqvists farfar, Nisse Blomqvist, var både spelare och mångårig ledare i Kropps och en av nyckelpersonerna bakom klubbens stora framgångar från 70-talet och framåt.

Tiden går och det är numera länge sedan de här handbollspapporna härjade i landets hallar. De har visserligen några år kvar till sin ålderspension, men numera har de även släppt veteranhandbollen och stöttar verksamheten på olika sätt.

Att killarna skulle spela handboll var självklart. Papporna var alla engagerade som ungdomsledare efter den aktiva karriären så valet av idrott föll sig förstås naturligt.

– De har ju alltid varit med oss, säger Jonas Blomqvist och Peter Olofsson och de andra nickar instämmande.

Ibland har kopplingen varit påtagligt om än inte pressande.

– Man ville ju leva upp till det som farsan hade gjort, säger Lukas Blomqvist och får medhåll av Viktor Olofsson som i dag bär ett tungt ansvar för lagets anfallskraft – precis som pappa Peter gjorde på sin tid.

– Det är klart att man har sina föräldrar som förebilder, säger han.

Att papporna var lokala kändisar har efterhand gått upp för sönerna.

– Hur många timmar har vi inte stått och väntat när våra pappor stått och pratat klart med någon de mött på stan, säger Kasper Jansson och får skrattande medhåll av sina lagkamrater.

– Men visst har jag förstått att pappa inte var bra i handboll och fotboll – utan att han var väldigt bra.

Idrottslivet för fäder och söner skiljer sig ganska markant. Bohusläningen tog med bilder ur det digra bildarkivet vilket väckte minnen hos papporna och stort intresse bland sönerna. Helgens handbollsfest i Agnebergshallen med fri entré till matcherna för dam- och herrlagen bör ge mer publik än vanligt, men är ändå inte i närheten av det tryck och den handbollsfeber som rådde i Uddevalla från 1980-talet och fram till mitten av 00-talet.

– Så där skulle man ju också vilja ha det, säger killarna och tittar på några gamla bilder med späckade läktare i Älvhögsborg och Agnebergshallen.

– Det blir ju så mycket roligare med folk på läktarna, och det finns en handbollskultur, intygar Ralf Jansson.

Tidigare försök med fri entré har lockat så mycket som 1 900 åskådare.

– Samtidigt måste produkten bli lite bättre. Vi måste upp ett snäpp, säger Jonas Blomqvist som var med redan när det gick B-lagsmatcher i Gamla idrottshallen med 500 på läktarna.

Då blir det också lättare att behålla spelare och att locka andra. Men samtidigt måste klubben som helhet också blir bättre och större med fler spelare och inte minst ledare, resonerar handbollspapporna.

Ett första sportsligt steg kommer under lördagen. För herrarna väntar Höör – och säsongens första hemmaseger?

– Vi kommer att göra vårt på planen, lovar Viktor Olofsson.

Tränaren Jonas Carlsson hoppas att hans lag bär med sig förra veckans fina inställning som borta mot Vinslöv.

– Höör är lite äckligt att möta. Spelarna är smarta och bra över hela banan. Även när det går tungt har de en förmåga att ta poäng. Vi måste fokusera på att föra och döda matchen. Vi har inte råd att tappa fler poäng på hemmaplan.

Damerna har haft en veckas spelledigt och kombinerat tiden med vila, aktiviteter utanför planen och ett stort fokus på försvarsspelet.

– Vi behövde ett uppehåll, säger tränaren Nora Kovacs som kommer till spel med ett helt skadefritt lag mot offensiva nykomlingen Drott där Kropps kommer att hålla kollen på några nyckelspelare som står för det mesta av Halmstadslagets målskytte.

RÄTTELSE: I pappersupplagan och en tidigare version av webbversionen hade vi fel i bildtexten som ska vara: Det där med namn kan vara svårt ibland så här kommer den rätta bildtexten till lördagsreportaget om andra generationens Kroppsspelare. Två generationer. Övre raden från vänster: Peter Olofsson, Ralf Jansson, Jerker Blomqvist, Daniel Högström, Jonas Blomqvist. Nedre raden från vänster: Viktor Olofsson, Kasper Jansson, Lukas Blomqvist, Hannes Högström, Henrik Blomqvist.
Vi ber om ursäkt för missen.