Topp 4 i Europa. Isabelle Gulldéns och Per Johanssons CSM Bukarest ska möta makedonska Vardar i Champions leagues semifinal.
Topp 4 i Europa. Isabelle Gulldéns och Per Johanssons CSM Bukarest ska möta makedonska Vardar i Champions leagues semifinal.

Efter hektiska helgen – Per Johansson blickar framåt

En tung seger i Champions league. En tung förlust i SHE-kvalet. Det var kontrasternas handbollshelg för tränaren Per Johansson som blickar framåt i karriären.

ANNONS
|

Efter den omskrivna kvartsfinalen i Champions league där CSM Bukarest vann mot Ferencvaros på påskafton var det tvära kast för Per Johansson. Tränaren flög hem till Sverige för att coacha Kungälvs HK i kvalet till SHE, den högsta serien i damernas handboll.

Första mötet mot Skara HF slutade med uddamålsförlust. Därmed behövde Kungälv, med de två tidigare Kroppsspelarna Sarah och Sofie Börjesson i laget, en seger för att tvinga fram en tredje avgörande match.

Det blev en ny uddamålsförlust och slut på säsongen. Även slut på tiden i Kungälv för Per Johansson som sedan tidigare meddelat att han lämnar klubben.

ANNONS

– Jag känner ingen bitterhet. Jag är stolt över vad tjejerna har gjort, vi var nykomlingar och gjorde två kanonmatcher i kvalet. Det är några avslut som avgör och vi kunde ha haft 2–0 istället. Jag känner tomhet, stolthet och glädje att laget med bland annat åtta tonåringar kan ta det så långt, säger Per Johansson om Kungälvs insats.

Båda kvalmatcherna mot Skara har dessutom spelats inför fullsatta läktare och Johansson berättar om en känslomässigt stor resa med laget som han tränat i två år.

– Det är mitt lag, mina tjejer.

De senaste dagarna har det mesta annars handlat om efterspelet till lördagens Europacupmatch. Det började med att Per Johansson på Instagram skrev om upplevelsen där CSM-målvakten Paula Ungureanu fick urin kastat på sig från motståndarnas fans. Historien tog fart i svensk media och har översatts till andra språk.

– Jag har tagit bort inläggen så att man inte kan kommentera för pöbeln har hört av sig. Det är jättestort i Rumänien där många är glada för att jag står upp för dem, säger Per Johansson som egentligen inte vill kommentera mer på grund av risken att det förstoras upp igen.

Däremot vill han förtydliga att han står för vad han sagt.

ANNONS

– Jag var kritisk till behandlingen av mina spelare och ville skydda dem. Grejen är den att det inte är någon som pratar om det efter matchen, det kastas in saker och det är inget konstigt med det, alla är vana. Paula var bäst på plan efter att det hände och sedan var det lugnt. Jag har pratat med klubben och ska förtydliga vad jag menade när jag kommer till Rumänien.

Vinsten i kvartsfinalen innebär att CSM ska åka till Ungern igen då final-4 spelas där i maj. På tisdagen lottades semifinalerna så här: CSM Bukarest–Vardar,Budocnost–Györ. Det kan alltså bli samma lag som möts i finalen som förra året då CSM slog Györ efter straffar.

De fyra kvarvarande lagen kommer alla från Östeuropa och det lär bli heta drabbningar på nytt. Per Johansson är beredd. Han har haft 25 år inom handbollen och vårens stormatcher är höga toppar i karriären.

– Jag är lycklig att få uppleva de här östderbyna. Stormatcher som är mycket mer är idrott och jag har visat att jag kan hantera situationen. Det är en egoboost, säger Johansson som gärna fortsätter på europeisk toppnivå i framtiden.

Per Johansson lämnar Kungälv men har fortfarande kvar sin roll som general manager i Handbollsligalaget Alingsås HK den nuvarande säsongen ut.

ANNONS

– Det enda jag har klart nu är att vara i Bukarest maj ut och sedan kommentera VM för Eurosport i december. Jag är inte redo att flytta ut i Europa på heltid ännu på grund av familjen men min ambition är helt klart att komma till en proffsklubb i framtiden. Jag är inte bortglömd utan känner att jag duger. Jobbet i Alingsås har fungerat bra att kombinera med Kungälv. Om jag blir kvar i där beror på vad jag ska göra sedan.

CSM Bukarest har redan gjort klart med Helle Thomsen som tränare till nästa säsong.

Läs också:

ANNONS