Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Stark duo. Sävehofs Johanna Bundsen har gjort 43 landskamper hittills. Jenny Alm, Team Esbjerg, står noterad för 205 mål på sina 81 kamper för Sverige.

Handbolls-EM – finalen på ett häftigt år

Johanna Bundsen ska stoppa skotten. Jenny Alm ska sätta dem. Duon gör sig redo för årets andra mästerskap med landslaget – EM på hemmaplan. Några hektiska veckor i ­slutet av ett intensivt handbollsår.

Att vara handbollsspelare innebär att gilla intensitet och fart. Det gäller både under match och mellan kamperna.

I torsdags mötte landslagstruppen media inför årets andra mästerskap, EM på hemmaplan. Trots att det bara är en dryg vecka till premiären finns det ingen tid att sitta still för det svenska laget. Tre träningsmatcher finns inbokade före EM-öppningen mot Spanien.

Sommarens OS och uppladdningen inför turneringen i Brasilien låg mitt under semestern för Jenny Alm, 27, Johanna Bundsen, 25, och de andra i landslaget. Lägg till att många av de svenska stjärnorna spelar viktiga matcher i ligan och Europacuper varje vecka.

– Det har varit väldigt lite ledigt och väldigt mycket handboll. Jag var lite trött när jag kom hem från OS och då ville jag egentligen inte tänka på handboll, men då var det dags att dra igång säsongen, berättar Jenny Alm och lägger till att hon absolut inte klagar.

– Det är ju kul, men ibland behöver man ett litet brejk och vi fick några dagar ledigt av klubblaget.

Sverige börjar EM med tre matcher på Hovet i Stockholm. Sedan väntar en mellanrunda i Göteborg och Scandinavium, dit Sverige väntas gå som ett av de tre bästa lagen i gruppen.

Göteborg är så klart ”hemma-hemma” för stora delar av det svenska laget där stommen spelar eller har spelat i Sävehof.

– Jag älskar Göteborg! Det blir en grym upplevelse och vi kommer att ha vår åttonde spelare på läktaren, säger Johanna Bundsen.

– Ett OS-guld hade varit det största men ett EM-guld på hemmaplan är snäppet under. Häftigt med hemmamästerskap i en stor arena med mycket folk. Det är skitkul, familjen kommer och tittar så klart, säger Jenny Alm som tycker att formen är god.

– Väldigt bra början på säsongen och sedan en lite sämre period. Nu är formen på väg uppåt igen.

Johanna Bundsen har stått över några av Sävehofs seriematcher i ett tätt spelschema.

– Det har varit halvknackigt under höstens gång men jag har jobbat upp mig under de senaste matcherna. Vi har kommit överens att de andra målvakterna ska stå i vissa SHE-ligamatcher. När vi spelar två matcher i veckan kan jag behöva vila från någon match. Vi har inte haft någon längre semester men jag är väldigt sugen på att spela, säger Bundsen.

Och visst är det mycket för spelare som är viktiga för både klubb- och landslag. Samtidigt har det några av karriärernas höjdpunkter stått på rad under 2016.

– OS var en jättehäftig upplevelse, EM på hemmaplan är mäktigt också. Vi får se vilket som är mäktigast efteråt, säger Johanna Bundsen.

Den 18 december spelas EM-finalen i Scandinavium. Blir det också finalen på handbollsåret 2016 för Jenny Alm och Johanna Bundsen.