Ida Odén skickade SM-guldet till Sävehof

IK Sävehof är åter drottningar i svensk handboll. Efter sanslös dramatik mot H65 Höör tog Partilleklubben tillbaka SM-guldet från fjolårets svenska mästare. Ida Odén, som avslutar karriären efter den här matchen, blev stor hjälte när hon avgjorde i sista sekunden.

Efter åtta raka SM-guld lyckades H65 Höör i fjol bryta Sävehofs mäktiga svit när skåningarna vann SM-finalen i Malmö med 27–25.

Drygt ett år senare fick Sävehof chans till revansch när lagen återigen drabbade samman i SM-finalen – den här gången i Scandinavium.

En möjlighet Partilleklubben tog tillvara på.

Med siffrorna 22–21 tog Sävehof tillbaka titeln och bärgade sitt elfte SM-guld under de 13 senaste åren.

Och om det var H65 Höör som inledde klart bäst i fjolårets finalmatch var det ombytta roller nu.

Sävehof kom ut med massvis av energi och körde över de regerande mästarna under matchens inledning.

Julia Eriksson satte nivån direkt när hon öppnade matchen med att dunka in både 1– och 2–0.

På den vägen fortsatte det.

Sävehof trummade på – samtidigt som Höör såg stressat ut. Vore det inte för att Mikaela Mässing visat strålande skytte kunde Sävehof-ledningen varit större än 6–2 efter sju minuters spel.

Höör tog timeout och avbrottet fick önskad effekt på Ola Månssons lag. Och efter en stark uppryckning från de rödklädda var det i stället helt jämnt, 7–7 efter 17 minuters spel.

Men Sävehof lät sig inte nedslås över den tappade ledningen utan hittade ny kraft och när Emma Fernis i samma sekund som slutsignalen för den första halvleken ljöd satte bollen i nät innebar det 13–10 och tre bollars ledning i paus.

I den andra halvleken började dock Henrik Signells lag darra, inte minst anfallsspelet hackade, och det ordentligt. Under den första kvarten i andra halvleken mäktade Sävehof bara med att göra två mål.

Med den utdelningen framåt för de gulsvarta kunde H65 Höör, där Jannike Wiberg storspelade i målburen, snart komma ifatt – och förbi.

Emma Rask kontrade in 14–14 efter 42 minuters spel. Några minuter senare dunkade Mikaela Mässing in 16–15, en ledning som snart ökades på till 17–15 och 18–15.

Men när det såg som tyngst ut hittade Sävehof ny kraft. Med Julia Eriksson i spetsen kunde göteborgarna svara.

Och avslutningen blev högdramatisk.

Med 1.56 kvar på klockan var det 20–20 på resultattavlan.

Ida Gullberg skickade in 21–20 till H65. Emma Fernis utjämnade på straff.

När Emma Lindqvist sedan missade med 20 sekunder kvar fick Sävehof en sista chans att avgöra. En möjlighet de tog tillvara på.

Elin Hallagård hittade Ida Odén som i sin sista handbollsmatch i karriären klev fram och avgjorde.