Domarna från Uddevalla: Mattias Wettervik och Mirza Kurtagic.
Domarna från Uddevalla: Mattias Wettervik och Mirza Kurtagic.

Klart med EM-debut för Uddevallas domarduo

På onsdagskvällen får Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic döma sin första match i EM.

ANNONS
|

Det är inte bara Jenny Alm och Johanna Bundsen som sätter Uddevallastämpel på handbolls-EM. Domarna Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik är som enda svenska domare med i turneringen.

På onsdagskvällen kommer deras debut i seniormästerskapssammanhang.

När Tjeckien möter Montenegro i kväll klockan 18.30 är det Wetterwik och Kurtagic som blåser igång kampen.

– Vi är laddade och har sett lagen spela innan. Vi har bra koll på spelarna och tänker inte för mycket utan gör som vi brukar göra, säger Mattias Wetterwik timmarna före matchen.

Under måndagen var Uddevalladomarna reserver i de första grupp C-matcherna: Montenegro–Danmark och Tjeckien–Ungern.

ANNONS

När sedan grupp D avslutas på fredag kommer uppdrag nummer två. Wetterwik och Kurtagic dömer antingen Rumänien–Kroatien eller Norge–Ryssland i Helsingborg. Vilken av matcherna det blir får de reda på under torsdagskvällen.

Dagen efter matcherna har domarparen möte tillsammans med matchdelegaterna. Då kollar de klipp på viktiga beslut – till exempel straffar och utvisningar – och diskuterar kring dem.

Under EM dömer 12 domarpar och troligen kommer alla att få en eller två matcher i mellanrundan också. Eftersom Sverige kommer att gå till andra steget i Göteborg kommer det att bli Helsingborg (där den andra halvan spelar) för Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic.

Slutspelet innehåller fem matcher: två semifinaler, final samt match om femte- och tredje plats. De uppdragen kommer turneringens bästa domare att tilldelas.

– Om vi kommer till slutspelet är det bara vi själva som kan påverka, säger Mattias Wetterwik.

Finalen spelas i Scandinavium söndagen den 18 december klockan 18.00.

ANNONS