Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nördig, bestämd och taktisk. Det är tre av Jonas Carlssons attribut som handbollstränare enligt honom själv.

Kropps herrar rustar för serieseger

Det rör på sig hos Kroppsherr­arna. En ny spelare är klar. Och Jonas Carlsson ser ut att få ett välkänt namn bredvid sig på tränarbänken.

Torsdagskvällen är tidig i Agnebergshallen. Kroppskulturs herrar har precis inlett veckans sista pass. Efter en tung period av fysträning är bollen äntligen framme.

Framme är också Jonas Carlsson, som ny tränare i Uddevallalaget. 30-åringen – med ett handbollsförflutet i Drott, Göteborgslaget Wasaiterna och klubbar i Danmark – ställde sig vid bänken redan som 13-åring efter att en ryggskada satt stopp för den egna karriären. I Kropps var han först tilltänkt som assisterande, men kommer nu att bära huvudansvaret.

Frågan har varit om hallänningen ska få någon bredvid sig. Svaret ser nu ut att bli ja. Kroppsprofilen Niclas Gonzalez, som besökte torsdagens träning, är nära att kliva in som assisterande tränare.

Niclas Gonzalez.
Niclas Gonzalez.

– Det verkar så. Inga papper är påskrivna än, men vi har förhoppningar om att Niclas blir assisterande. Jag tror att det skulle bli riktigt bra om vi får jobba ihop och hitta en bra arbetsfördelning. säger Carlsson med blicken på den pågående skottövningen.

Är det nära att gå i lås?

– Det tror jag, det känns riktigt positivt.

Vad skulle det betyda att få någon bredvid dig?

– Allt. Man måste vara minst två. Dels för att utnyttja olika kompetenser och fyra ögon ser alltid bättre än två. Att jobba med olika folk ger en annan syn på saker. Att dessutom få in en meriterad kille som Niclas vore guld värt.

Hur mycket stör det att en lösning på tränarfrågan har dragit ut på tiden?

– Inte jättemycket. Man får jobba med det man har. Det är en och en halv månad till serien börjar, vi har rätt gott om tid. Jag är van vid att behöva anpassa mig till det som finns för dagen, så länge det inte handlar om professionell verksamhet får man köpa det.

Niclas Gonzalez, som först var tänkt som målvaktstränare, säger så här om en eventuell roll som assisterande:

– Det är på gång, men inget är klart. Klart att det vore väldigt intressant, jag har en hel del erfarenhet att bidra med.

Ett helt bekräftat nytillskott är Christoffer Nilsson, högernia från KFUM Trollhättan, som har tränat med Kropps sen i maj. Nilsson har imponerat på sin nye tränare i såväl träningsmatchen mot Sävehof (17–37) och på träning.

Tränaren är också öppen för ytterligare spelare in.

– Vi är lite känsliga för skador som det ser ut nu. Vi vill försöka få in någon på nio meter och en mittsexa.

Första intrycket av den befintliga spelartruppen är gott.

– Det är en jättebra grupp med mycket träningsvilja. Många har överraskat mig positivt på den här delen av försäsongen. Det är bra typer. Jag ser positivt på säsongen som kommer.

Vad vill du se för handboll från ditt Kropps?

– Ett bra försvarsspel, som jag vet att vi har haft tidigare, mycket kontringar och ett snabbt, attraktivt anfallsspel. Jag ska inte ändra en massa, utan bygga vidare på det som redan är påbörjat. En erfarenhet jag har är att vi inte ska ha något bestämt sätt att spela på, utan anpassa det utifrån gruppen. Alla ska ha en roll som passar dem där de gör det så bra som möjligt. Då kan vi lyckas.

Laget har inte pratat om tabellplacering för kommande säsong, men Carlsson vet vad han vill.

– Min spontana målsättning är att vi ska göra det bättre än förra året . Förhoppningen är att vi går upp utan att behöva kvala.

Söndag den 21 augusti spelar Kroppsherrarna sin andra träningsmatch under ledning av Jonas Carlsson. Kärra står för motståndet.