Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Mot mästarklubb. Anders Alfredsson lämnar Kroppskultur för tvåfaldiga SM-guldmedaljören Alingsås.

Kropps jättetalang klar för mästarklubben

Anders Alfredsson är klar för en svensk toppklubb. Kroppskulturs jättetalang har skrivit på för Alingsås HK. – Förutsättningarna att utvecklas är optimala, säger han till Bohusläningen.

På söndag ställs Alingsås mot Kristianstad i herrarnas SM-final i Handboll. Alingsås har revansch att kräva för fjolårets knappa förlust (25–28). Men västgötaklubben har med sina två SM-guld – 2009 och 2014 – etablerat sig som en av landets absoluta toppklubbar på herrsidan.

Det är i den vardagen som Anders Alfredsson kommer att husera framöver. På onsdagen blev det helt klart att den 20-årige Kroppsprodukten lämnar moderklubben och flyttar 85 kilometer österut.

Men handbollsmässigt är steget betydligt större än så.

– Jag har varit där nere och kollat på två semifinaler. Jag har fått ett väldigt gott intryck av både föreningen och stan. Det är verkligen en riktig handbollsstad, säger Anders Alfredsson som flyttar till Alingsås i augusti.

Niometersspelaren har haft en lyckad säsong med Kropps och bidrog starkt till att det blev allsvensk kvalspel. Efter säsongen uppvaktades han av flera klubbar:

– Men det kändes som ett ganska självklart val. Jag hade några fler erbjudanden, men det vägde över att välja Alingsås. Förutsättningarna att utvecklas är optimala, säger han.

Anders Alfredsson har spelat tre fulla säsonger i division 1. Nu hoppas han ta nästa kliv – att få spela i elitserien. Så småningom.

– Men han har ingen press på sig att spela in sig direkt i någon förstasexa, säger Per Johansson, Team Manager i Alingsås HK.

– Vi kommer att ha tålamod med Anders och ge honom tid att bygga upp sig fysiskt. Han är intressant byggd och har ett bra skott. Det är en kategoriserad spelartyp som vi inte har. En vänsternia som är högerskytt och har bra försvarsegenskaper, påpekar Johansson.

Alfredsson känner heller ingen stress eller press över att prestera omgående:

– Jag kommer ju dit utan tanke att gå in i elitlaget. Först ska jag träna i en elitmiljö och utvecklas. Det är utvecklingen över lång sikt som är intressant.

Anders Alfredsson har skrivit på 1+1 år med toppklubben. Däremot kommer han inte vara på plats i Malmö Arena på söndag när hans nya klubbkompisar jagar tredje SM-guldet.

– Tyvärr inte. Kropps åker dit på avslutningsresa. Men jag är i Spanien och haft den resan bokad så länge. Men jag kommer att följa matchen via datorn.

Fotnot: Alingsås har också värvat Magnus Persson från Bundesligaklubben Gummersbach.