Genomkörare. Mikael Appelgren gav järnet och hyllar aktivitetshallen i Strömstad. ”Jag är överraskad. Det är oerhört fräscht, fint och bra”.
Genomkörare. Mikael Appelgren gav järnet och hyllar aktivitetshallen i Strömstad. ”Jag är överraskad. Det är oerhört fräscht, fint och bra”.

Landslaget lägger stor vikt vid förberedelserna

Det lades inga fingrar emellan när det svenska handbollslandslaget inledde träningslägret i Strömstad med ett stenhårt konditions- och styrkepass.

ANNONS
|

Svenska handbollslandslaget är redo för OS i Rio de Janeiro. Landslaget kommer närmast från två träningsmatcher på bortaplan mot förhandstippade OS-favoriten Kroatien, och där dubbelmötet slutade oavgjort (25–25) och med förlust (24–26).

Förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren har tagit ut 14 spelare, varav sju av dem är OS-debutanter. Tillsammans ska de ta sig an Tyskland, Brasilien, Egypten, Slovenien och Polen i den tuffa grupp B.

– Det känns jättebra att vara här. Nu har vi precis kommit till hallen, men det ser väldigt lovande ut med både styrketräningsanläggningen och handbollshallen. Det är en väldigt jämn grupp vi hamnat i. Många känner kanske inte till Brasilien, men de spelade oavgjort mot Danmark i en träningsmatch. De spelar på hemmaplan och haft en målsättning sedan sex år tillbaka mot OS, säger Staffan Olsson som ihop med kollegan Ola Lindgren slutar som förbundskaptener efter OS-äventyret.

ANNONS

Under tisdagsförmiddagen genomförde laget ett styrkepass, med bland andra Kroppsfostrade målvakten Mikael Appelgren, som gjorde succé i EM i Polen och förde Rhein-Neckar Löwen till Bundesligatiteln. Appelgren kom även tvåa i rankingen över antalet räddningar över säsongen, och var tongivande när Mannheim-klubben bärgade första ligatiteln någonsin.

I landslaget konkurrerar han om förstaplatsen mellan stolparna med veteranen och Flensburg-Handewitts Mattias Andersson.

– Mattias är erfaren och var med när Sverige vann OS-silver 2012 i London. Jag lär mig mycket av honom – samtidigt är jag också en konkurrent – men det är bra konkurrens mellan oss och vi blir glada när den andre spelar bra.

Sverige inleder gruppspelet mot Tyskland 7 augusti.

– Vi har haft bra förberedelser hittills. Alla är väldigt motiverade, siktena är inställda mot Rio och vi ger allt på träningarna. Handbollsmässigt kommer vi att komma igång ännu mer i Strömstad, men det blir även en hel del fokus på styrka och löpning, säger han.

Appelgren är inställd på tuffa matcher, men tror stenhårt på att Sverige kan göra det bra i Brasilien.

– Brasilien har hemmaplan, det kommer att vara bra tryck, men samtidigt vet vi om vilka kvaliteter vi har. Vi har goda chanser att göra ett bra OS och först gäller det att ta sig till kvartsfinal, säger han.

ANNONS

Sveriges herrar i OS

7 augusti: Sverige–Tyskland

10 augusti: Sverige–Egypten

12 augusti: Sverige–Slovenien

14 augusti: Sverige–Polen

15 augusti: Sverige-Brasilien

17 augusti: Eventuell kvartsfinal

19 augusti: Eventuell semifinal

21 augusti: Eventuell final/bronsmatch

Thomas Bennelind
Nyhetsreporter och sportredaktör
Thomas Bennelind
ANNONS