Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jenny Alm på genombrott i matchen mot Ryssland. Ett mål blev det från vänsternian. Bild: VINCENT MICHEL
Jenny Alm på genombrott i matchen mot Ryssland. Ett mål blev det från vänsternian. Bild: VINCENT MICHEL

Nordiskt derby väntar – "Spännande och skittufft"

Jenny Alm och det svenska landslaget var nära en semifinalplats. Nu får de istället ladda om för ett nordiskt derby mot Norge i matchen om femte plats.

Inför sista omgången i mellanrundan kunde Sverige sluta på allt från första till elfte plats i turneringen. Efter att onsdagskvällens samtliga matcher vet vi att det blir plats fem eller sex för handbollslandslaget.

Danmarks seger mot Montenegro banade vägen. Ett ointresserat ryskt lag var sedan en munsbit för Sverige som kunde göra 39 mål på de regerande olympiska mästarna.

LÄS MER: Sverige slog storfavoriten Ryssland

Men den tredje önskningen föll inte ut för Sverige.

Frankrike var alldeles för bra för Serbien i den sista matchen och får därför spela semifinal i EM tillsammans med Ryssland, Nederländerna och Rumänien. Slutspelet inleds på fredag och då med matchen om femte- och sjätte plats – mellan Sverige och Norge.

Hoppas knäcka Norge

Uddevallabördiga Jenny Alm följde Serbien-Frankrike på spelarhotellet med de flesta av spelarna i truppen. Dramatiken uteblev.

– Det blev tydligt att det inte skulle bli någon semifinal i början av andra halvlek så vi följde Nederländerna mot Tyskland istället för att se vilka vi får möta, säger Jenny Alm.

Nederländerna vann vilket gör att en av storfavoriterna, Norge, väntar i match om femte plats på fredag.

– Spännande och skittufft såklart. Norge har presterat bra i mellanrundan men de är inte omöjliga. De ville såklart spela semifinal och är inte nöjda med en femte plats. Hoppas att vi kan knäcka dem så de blir sexa, säger Alm.

Hagman var fantastisk

Sverige har spelat bättre i de två senaste matcherna. 21–21 mot Frankrike och storsegern med 39–30 mot Ryssland har gett laget självförtroende.

– Jag tycker att vi spelar mer som ett lag och gör mål på en del kontringar. Hagman gör en del i dag och är väldigt effektiv. Hon var helt fantastisk i dag när det behövdes.

Efter två veckor i Nantes tar landslaget tåget norrut till Paris tidigt på torsdagsmorgonen. Det är ett mål som de pratat om under turneringen. Jenny Alm tycker att en topp-6-placering är bra även om hon gärna hade spelat om medaljerna.

"Har bra självförtroende"

– Hade vi tagit två poäng mot Frankrike så hade vi varit i semi nu. Vi hade chansen att vinna där, vi ledde under nästan hela den matchen men är samtidigt väldigt stolta över insatsen. Vi kunde fått poäng mot Danmark och Montenegro också, men det är små marginaler, små grejer som avgör i den här sporten. Vi hade också kunnat förlora mot Serbien, det har varit otroligt jämnt.

Enligt den officiella statistiken spelade Jenny Alm knappt 29 minuter mot Ryssland. Hon gjorde ett mål på sju skott.

– Jag är glad att jag fortsätter gå på mål, att jag gör det jag ska. Det har jag gjort under hela turneringen och även om det borde blivit några fler mål i dag är jag nöjd med det. Jag är i bra form och har bra självförtroende.

LÄS MER: Jenny Alm har inte fått ut sin fulla potential i landslaget

LÄS MER: Jenny Alms egna ord efter EM-dramat

Fakta: Fem matcher återstår i EM

Fredag 14/12:

Match om femte plats, 14.00: Sverige–Norge

Semifinal 1, 17.30: Ryssland–Rumänien

Semifinal 2, 21.00: Frankrike–Nederländerna

Söndag 16/12:

Match om tredje pris, 14.00

Final, 17.30