Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Finalklar. Med ett långsiktigt arbete har Alingsås HK kommit till fyra raka SM-finaler. Per Johansson, här i Champions league-semifinalen med CSM Bukarest, är team manager i AHK som slår ur underläge mot Kristianstad i herrarnas SM-final.

Per Johanssons final på en intensiv säsong

Hemma från Rumänien – rakt in i SM-finalen. "Det är handbollens manifestation", säger Uddevallabördige Per Johansson.

Två intensiva månader i Rumänien avslutades med ett cupguld. Lägg till ligaseger och Champions league-brons sedan tidigare och Per Johansson har haft en framgångsrik sejour i CSM Bukarest.

Tränaren landade i Sverige igen under veckan men det har inte varit någon tid för semester. Redan under lördagen väntar SM-final i handboll för Alingsås HK där Johansson är team manager.

– Tvära kast, men väldigt roliga kast. Jag har haft förmånen att få var med om väldigt mycket roligt under våren, säger han, mitt i de praktiska förberedelserna inför Malmöresan.

Den Uddevallabördige tränaren är överledare och sitter inte med på bänken utan jobbar mer långsiktigt med Alingsås. SM-finalen är klubbens fjärde raka och blir det sista handbollsjobbet under säsongen 2016/2017.

Till nästa säsong är Per Johansson tillbaka i Bodens SHE-lag. Om det blir en fortsättning i Alingsås är ännu inte klart men det finns möjligheter att dubblera. Han har sett samtliga slutspelsmatcher med AHK på vägen fram till finalen.

– Jag har följt Alingsås på avstånd när jag jobbat i Rumänien och är otroligt stolt över vad laget har gjort. De var i dålig form i slutet av grundserien och att ta sig samman så här är enastående. Det finns en vinnarkultur och fyra finaler i rad är det inte många som mäktat med historiskt sett.

Extra glädje också för att Kroppsfostrade Anders Alfredsson har fått spela en allt större roll mot slutet. 21-åringen hämtades till AHK för ett år sedan och tog då två kliv uppåt i seriesystemet. I den avgörande semifinalen var han viktig.

– Jag vurmade mycket för värvningen av Anders och han har verkligen kämpat för den framgången han hade mot Sävehof. Att han har lyckats etablera sig så snabbt känns extra gott för mig och oss som trott på honom. Han är Uddevallakille och det ger en go känsla, säger Per Johansson.

Läs också: Anders Alfredsson sköt Alingsås till SM-final

Bild: Erik Weiefors

Vad är det som tagit Alingsås till final igen?

– Man har en kraft att mobilisera när det väl behövs. Att vända dåliga trender och pricka formtoppen när det verkligen gäller. Vi har ett koncept som är framgångsrikt med många spelare som har varit med länge. Jesper Konradsson och Max Darj har slutspelsrutin och mental styrka. Det handlar om struktur och att man är kompetenta.

Hur stor del har du i det arbetet?

– Mikael Franzén (AHK-tränare) är bra på att lotsa in nya spelare, utveckla spelare och system. Han är nästan otäckt konsekvent och repeterar du varje dag så sätter det sig i väggarna. Jag är en del av arbetet, jag är ansvarig för tränarna och spelarna. Vi är bra på att inte flyga iväg, på att trycka ner oss själva: vi har inte vunnit ett skit och har fötterna på jorden. Det är svårt att förklara men det är ett tydligt system med tydliga roller. Jag tror att vi är bäst i Sverige på det och det har gett framgångarna.

I lördagens final ställs AHK mot favoriterna och regerande mästarna IFK Kristianstad. Skåningarna vann Handbollsligan och har gjort många bra matcher i Champions league under säsongen. Att de är stora favoriter är ingen underdrift.

– En jättesvår motståndare som säkert har mer at ge. Vi resonerar att det är en match och att vi själva är ganska bra. Förhoppningsvis har vi lärt oss från förra året då det var slut i halvtid. Vi passar att vara underdog och det är ingen som räds Kristianstad, säger Per Johansson.

Läs också: SM-finalen döms av Uddevalladuon