Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Radic sätter fokus på målvakterna

Att målvakten är viktig för ett handbollslag är allmänt känt. Men den specifika träningen prioriteras inte. – Vi måste börja tidigare, säger målvakten och målvaktstränaren Niclas Gonzalez.

Det fick honom att bjuda in målvaktstränaren Vanja Radic till Uddevalla. 34-åringen är före detta bosnisk landslagsmålvakt, har varit proffs i Kroatien och avslutade sin karriär i Finland. Hon är ett aktat namn i branschen och brukar vara huvudcoach under en välkänd målvaktscamp utanför Split i Kroatien varje år.

I helgen besökte hon Rimnershallen för att köra teori och praktik med målvakter och målvaktstränare från regionen. Kursen var steg 1 i hennes målvaktsträningsskola. Hon visade sin träningsteknik med hjälp av Samuel Lycke i Kärras pojkar 04.

– Intresset har varit stort och det kom deltagare från Karlstad, Kungälv, Aranäs och Kroppskultur bland annat, säger Niclas Gonzalez.

Bakom arrangemanget står nystartade Uddevalla Handbollsklubb tillsammans med Sisu idrottsutbildarna. Vanja Radic växlar mellan teori och praktik och deltagarna lyssnar intresserat på vad hon har att säga.

– Teorin skulle ju lätt kunna bli tråkig, men hon har en förmåga att få det där med målvaktsträning intressant. Hon har forskat på hur ögonen fungerar exempelvis så det blir mycket detaljer som är intressanta, säger Niclas Gonzalez, själv före detta målvakt ibland annat Uddevalla HK, Kroppskultur och Drott.

Han har erfarenheter som målvaktstränare i USA:s damlandslag och just nu är han verksam i Kärra i herrarnas division 1. Niclas kom i kontakt med Vanja Radic förra året på en kurs i Stockholm.

– Då gick jag steg 1. Det finns tre steg i hennes utbildning och vi har redan bokat in henne för nästa steg här i Uddevalla efter sommaren, säger han.

Vad är utmärkande för Vanja Radic som målvaktstränare?

– Hon tillhör ju Balkan-skolan som förespråkar så små rörelser som möjligt hela tiden, att man inte ska överarbeta rörelserna, säger Niclas Gonzalez som själv tillhör samma skola.

Sverige har en stolt målvaktstradition vilket inte minst syntes på de starka insatserna har uddevallabördige Mikael Appelgren och Andreas Pallicka i EM nyligen. Ändå tycker Niclas Gonzalez att Sverige borde börja tidigare med speciell målvaktsträning för ungdomar.

– Det borde vara enkelt att ta undan målvakterna och köra speciell målvaktsträning. Det hoppas vi den här kursen ska bidra till. I Finland börjar man med speciell målvaktsträning redan i 10-11-årsåldern medan man i Norge inte börjar förrän vid 15-årsålder vilket är för sent tycker jag, säger Gonzalez.